Lazer göz ameliyatı böyle yapılıyor

Lasik, excimer laser ile kornea tabakasına yeniden şekil verilerek kırma kusuru dediğimiz göz bozukluklarının düzeltilmesi işlemidir.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Mart 2015 21:59, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Lazer göz ameliyatı böyle yapılıyor

Tüm dünyada en çok uygulanan gözlük atma ameliyatıdır. Kırma kusuru dediğimiz göz bozuklukları; miyopi, hipermetropi ve astigmattan oluşmaktadır. Lasik sayesinde bu bozukluklar düzeltilebilmektedir. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bilgehan Sezgin Asena, lasik işlemini anlattı.

Kornea gözün en önünde yer alan saydam tabakadır. Lasik ameliyatında kornea tabakasından flep denilen ince bir zar kaldırılıp bu zarın altına excimer laser ile numara düzeltme işlemi yapılmaktadır.Excimer laser ile halk arasında kartal gözü diye bilinen wavefront gibi kişiye özel düzeltmeler yapılabilmektedir.Klasik lasik ameliyatında flep kaldırılma işlemi mikrokeratom denilen içinde küçük bıçakların olduğu bir alet ile yapılmaktadır.Ancak Lasik cerrahisinin günümüzde en gelişmiş şekli bıçaksız lasik dediğimiz intralase yada femto second tekniğidir. Bu teknikte flep mikrokeratom yani bıçak kullanılmadan laser ile oluşturulmaktadır.İntralase yöntemiyle lasik ameliyatı mükemmelleşmiş, çok daha güvenli bir hale gelmiştir.

İntralase lasik tekniğinde; ameliyat 2 aşamadan oluşur: İlki intralase yada femto second laser ile flep denilen ince tabakanın oluşturulması, 2. si bu ince tabakanın kaldırılarak excimer laser ile numaranın düzeltilmesi işlemidir. Bu iki laser işlemi 30-40 saniyede bitmekte ancak gözün lasere hazırlanması ile birlikte hasta yaklaşık 10 dakikayı ameliyathanede geçimektedir. Lasik ameliyatı ağrısız bir ameliyattır. Uygulama gözün anestezik damlalar ile uyuşturulması ile yapılır.

Lasik sonrası 3-4 saat sulanma, batma, hassasiyet olmaktadır. Operasyon günü dinlenilmesi, gözlerin münkün olduğu kadar kapalı tutulması tavsiye edilir.Ertesi gün normal hayata dönülür. Tüm günlük aktiviteler yapılabilir. Ancak 2 hafta denize, havuza girilmemesi ve bayanlarda 1 hafta makyaj yapılmaması istenir.Birkaç hafta agresif sporlardan kaçınılması önerilir.

LASİK KİMLERE UYGULANIR?

Lasik için alt sınır 18, üst sınır 65 dir. 18 yaşını geçmiş kişilerde numaranın durmuş olduğu tespit edilmelidir. Burada kriter son 2 yılda yarım numaradan fazla artış olmamasıdır.

Lasik için başvuran kişilerde uygunluk değerlendirilirken ayrıntılı bir göz muayenesi yapılır. Hastalar genel göz sağlığı açısından değerlendirilir. Kırma kusuru dışında farklı göz hastalıklarının varlığı araştırılır .Lasik için kornea tabakası şekil ve kalınlık olarak uygun olmalıdır. Bunun için kornea topografisi ve başka ayrıntılı tetkikler ile kornea incelenir.

Hangi durumlarda yapılmadığından bahsedilirse; katarakt, glokom gibi göz hastalıklarının varlığı engeldir.Diabet gibi bazı sistemik hastalıkların göze yansımış bulguları olduğunda, yine bazı romatizmal ve cilt hastalıklarında, kuru göz hastalığı, keratokonus denilen kornea hastalığında ve ince kornea gibi durumlarda lasik önerilmez.

Aslında lasik için uygun kişiler gözlük ihtiyacı yani kırma kusuru dışında başka bir göz hastalığı olmayan kişilerdir.

Lasik ile miyoplarda 8-9 numaraya kadar tedavi yapılabilir. Hipermetroplarda 4-5 numaraya kadar, astigmatta ise 6 numaraya kadar düzeltme yapılabilmektedir.

Daha yüksek numaralar için lasiğe benzer şekilde mükemmel sonuçlar elde edilebilen göz içi mercek (ICL) ameliyatları önerilir.

Ülkemiz lasik için özellikle Avrupa ülkelerinde yaşayan hastalar tarafından çok tercih edilmektedir. Bunda teknolojik donanım ve deneyimli hekimlerimiz yanında ekonomik faktörler de etkendir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber