Baş dönmesinin pek çok nedeni var

'İnsanın kendisinin veya etrafındakilerin hareket ettiğini sanması' olarak tanımlanan vertigo yani baş dönmesi pek çok nedenden kaynaklanıyor, tedavisi geciktiğinde ise adeta hayatın dengesini alt üst ediyor.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 05 Mart 2015 22:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Baş dönmesinin pek çok nedeni var

Hasta için çok rahatsız edici ve endişe verici olan denge problemi, teşhisi en zor olan rahatsızlıklardan biri. Gelişmiş ülkelerde yaşayanların % 90'ı hayatında en az bir kez bu sorundan etkileniyor.

Önceden herhangi bir belirti vermeden, aniden başlayabilen ve yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşüren baş dönmesinin en sık görülen nedeni iç kulak hastalıkları. KBB Uzmanı Op. Dr. Caner Kesimli, vertigoya neden olan kulak sorunları ve tedavi yaklaşımları hakkında şu bilgileri veriyor:

Selim Pozisyonel Vertigo: İç kulakta dengeyi sağlayan kristal parçacıklarının kopup yarım daire kanalına kaçması nedeniyle oluşuyor. Yatakta hareket ederken hastalık kendini baş dönmesiyle gösteriyor. Hastalığın teşhis ve tedavisinde başa değişik pozisyonlar verilerek yapılan manevralar kullanılıyor. Bu sayede 2-3 dakikalık bir süre içinde hastalığı teşhis ve tedavi etmek mümkün oluyor.

Meniere Hastalığı: İç kulak sıvısının miktarının artması ile oluşuyor. Kişide baş dönmesi, çınlama, kulakta basınç hissi ve işitme kaybı görülebiliyor. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmese de aşırı tuz tüketimi, stres ve hormonal bozukluklar baş dönmesi ataklarını tetikliyor. Tedavide öncelikle damar genişletici ve idrar söktürücü ilaçlardan faydalanılıyor.

KBB MUAYENESİ İLE TEŞHİS EDİLİYOR

Baş dönmesi/dengesizlik şikayetiyle başvuran hastada öncelikle KBB muayenesinin yapıldığını belirten Dr. Kesimli, "Ayırıcı tanıda işitme testi, videonistagmografi, VEMP ve dinamik posturografi gibi testler kullanılır. Buna göre baş dönmesi ve denge kaybının sebebi tespit edilir ve tedavi belirlenir" diyor.

DİYEBET DE DENGE SORUNU YARATIYOR

Dinamik posturografi sistemiyle hem teşhis hem de tedavi yapıldığını aktaran ve "Teşhisten sonra problemli olan sistemlerin güçlendirilmesi için yapılması gereken egzersizler de cihazın üzerinde yapılıyor" diyen Dr. Kesimli, denge probleminin altında yatan bazı nedenleri şöyle sıralıyor:

- İç kulak hastalıkları.

- Nörolojik problemler.

- Şeker hastalığı.

- Vitamin eksiklikleri.

- Görme bozuklukları.

- Ortopedik problemler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber