Baraj altında kalan partiler seçimden sonra AYM'ye başvurabilir

Kararda yer alan "Yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, eylem ve ihmallere karşı bireysel başvuru yapılabilir" ifadesi, baraj altında kalan partilerin seçimden sonra AYM'ye başvurabileceği şeklinde yorumlandı...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Mart 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Baraj altında kalan partiler seçimden sonra AYM'ye başvurabilir

Kemal Göktaş

Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) DSP, BBP ve Saadet Partisi'nin yüzde 10 barajıyla ilgili yaptığı başvuruları ikiye karşı 13 oyla reddetmesine ilişkin kararın gerekçesi dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı. Kararda başvurucuların Milletvekili Seçimi Kanunu'ndaki yüzde 10 barajına ilişkin hükmün haklarını ihlal ettiğini, 2015 seçimlerinde de barajın "potansiyel mağduru" olacaklarını belirterek düzenlemenin AYM Genel Kurulu'na sevk edilerek iptal edilmesi talebinde bulundukları anlatıldı.

Yetkisizlik nedeniyle ret

AYM Kanunu'na göre, "yasama işlemleri aleyhine doğrudan bireysel başvuru yapılamayacağı" vurgulanan gerekçede, "AYM'ye bireysel başvuru yolu, kamusal bir düzenlemenin soyut biçimde Anayasaya aykırılığının ileri sürülmesini sağlayan bir yol olarak kabul edilemez. Bireysel başvuru yoluyla doğrudan yasama işlemine değil ancak yasama işleminin uygulanması mahiyetindeki işlem, eylem ve ihmallere karşı başvuru yapılabilecektir" denildi. Kararda, bu nedenlerle, başvurular hakkında, "konu bakımından yetkisizlik" nedeniyle kabul edilemezlik kararı verildiği belirtildi.

AYM ihlal derse...

AYM'nin doğrudan kanun hükmüne karşı başvuruda bulunulmayacağına ilişkin vurgusu ve "uygulamayı" işaret etmesi nedeniyle, 7 Haziran genel seçimlerinde baraj altında kalacak partilerin yapacakları başvuruların kabul edilebilir bularak esastan inceleyebileceği yorumları yapıldı. AYM'nin seçimden sonra barajı, "ihlal" olarak görmesi halinde çok tartışmalı sonuçların da ortaya çıkabileceği konuşuluyor. Buna göre AYM'nin olası bir ihlal kararıyla barajın düşürülmesine ilişkin yasa değişikliğinin yanı sıra seçimlerin yenilenmesinin dahi tartışılabileceği belirtiliyor.

AYM'nin kararın verildiği tarihteki Başkanı Haşim Kılıç oylamaya katılmazken yeni Başkan Zühtü Arslan da başvurunun reddi yönünde oy kullandı. Karara üyeler Osman Paksüt ve Erdal Tercan karşı oy kullanırken Başkanvekili Alparslan Altan ise kabul edilemezlik kararına, "farklı gerekçeyle" katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber