Tüketicilere '10 Eylül'de akaryakıt almayın' çağrısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 31 Temmuz 2006 14:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, dünyanın en pahalı akaryakıtının Türkiye'de kullanıldığını ileri sürerek, tüketicileri ?zamlara seyirci kalmamayaö ve 10 Eylül'de bir gün akaryakıt almamayarak bu durumu protesto etmeye çağırdı.

Ali Çetin, Ankara Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nda (ASMMMO) bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de katıldı.

Çetin, dünyanın en pahalı akaryatının Türkiye'de kullanılmasının sadeci tüketicileri değil, üreticileri, çiftçi ve akaryakıt istasyonu sahiplerini de olumsuz etkilediğini söyledi. Bu durumdan herkesin şikayetçi olduğunu belirten Çetin, ?Akaryakıt istasyonu sahipleri hükümetlerin kendilerini ?vergi tahsilat memuru' yerine koymasından son derece rahatsızlar. Çünkü 3 YTL'lik benzinin 2 YTL'si vergiö dedi.Çetin şunları söyledi:

?Çiftçi son derece rahatsız. Çünkü, 1998'de 1 litre benzin 2.4 kilo buğdaya alınıyordu, 2001'de aynı benzin 4.5 kilo buğdaya alındı, 2002'de 6 kilo buğdaya, 2005'te 7.1 kilo buğdaya ve 2006'da 1 litre benzin 8.2 kilo buğdaya alınıyor artık.ö

PAHALI AKARYAKIT KAYITDIŞILIĞI ARTIRIYOR

IMF'nin emrindeki hükümetlerin bir yandan Türkiye'nin tarımını, bir yandan da dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanan çiftçiyi yok ettiğini vurgulayan Çetin, pahalı akaryakıtın kayıtdışılığı ve akaryakıt kaçakçılığını teşvik ettiğine dikkat çekti.

Büyük holdinglerin ödedikleri vergilerin toplam vergi gelirleri içindeki payının yüzde 10-12 civarında olduğunu kaydeden Çetin, Türkiye'de dolaylı vergilerin, vergi toplamanın bir aracı olarak görüldüğünü belirtti. Çetin, bu yöntemin az gelişmiş ülkelerde uygulandığını söyledi ve ?Kayıtdışılık ortadan kaldırılmadığı takdirde, vergi kaçağını önlemek mümkün değildirö dedi.

Çetin, bu ve önümüzdeki hafta söz konusu kampanyaya ilişkin, çeşitli sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yapacaklarını, ortak taleplerini iktidara ileteceklerini ve 10 Eylül'de akaryakıt almama kampanyasına, DİSK, Ankara Ticaret Odası, ASMMMO gibi kuruluşların da destek veridiğini bildirdi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de tarım ve sanayideki en önemli maliyet unsurunun akaryakıt olduğunu söyledi. Tarım ürünlerindeki maliyet yükseliği nedeniyle çiftçinin, ürününü maliyetin altında satmak zorunda kaldığını ifade eden Bedük, serbest piyasa içindeki haksız rekabetin üreticilerin mallarını iç ve dış piyasada satmalarını engellediğini kaydetti.


Tüketici dernekleri akaryakıt protestosuna hazırlanıyor...

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Türkiye'de 3 YTL'lik benzinin 2 YTL'sinin vergi olduğunu, bu haliyle tüketicilerin dünyanın en pahalı akaryakıtını kullandıklarını söyledi.

Bu durumu protesto etmek amacıyla kampanya başlattıklarını hatırlatan Çetin, tüketicilere ''zamlara seyirci kalma, 10 Eylülde akaryakıt alma'' sloganıyla seslendi.

Çetin, DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük ile birlikte Ankara Serbeset Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında (ASMMMO) basın toplantısı düzenledi.

Çetin, federasyonun ''Dünyanın En Pahalı Akayakıtına Karşı Eylem'' çağrısı sonrası akaryakıt zamlarını protesto kampanyasının, her gün artan destekle devam ettiğini söyledi.

Söz konusu kampanyaya sadece tüketiciler ve TÜDEF'in değil, en başta diğer tüketici örgütlerinin de sahip çıktığına işaret eden Çetin, dünyanın en pahalı akaryaktının yalnızca tüketicilere değil, üreticileri, akaryakıt istasyonu sahiplerini ve çiftçileri de vurduğunu söyledi.

Akaryakıt istasyonu sahiplerinin hükümetlerin kendilerini vergi tahsilat memuru yerine koymasında son derce rahatsız olduklarını anlatan Çetin, şunları söyledi:

''Çiftçiler son derece rahatsız, çünkü 1998'de bir litre benzin ile 2,4 kg. buğday alınıyordu. 2001'de aynı benzin 4,5 kg buğdayla alındı. 2002'de 6 kg. buğdaya, 2005'de 7,1 kg. buğdaya ve 2006'da 1 litre benzin 8.2 kg. buğdaya alınıyor artık. IMF emrindeki hükümetler bir yandan ülkemizin tarımını yok ediyor, diğer yandan dünyanın en pahalı akaryakıtı ile karşı karşıya kalan çiftçileri yok ediyor.

Esnaf son derece rahatsız durmadan artan akaryakıt fiyatları onları gittikçe daha az kazanır hale getirdi.''

''SÜRPRİZ EYLEMLERE HAZIR OLUN''

Kampanyanın 10 Eylüle kadar hız kesmeden devam edeceğini belirten Çetin, kampanya süresince sürpriz eylemlerle kampanyayı tüm tüketicilere tüm kesimlere anlatacaklarını bildirdi.

''Siyasi iktidar kendi halkının, kendi tüketicisinin, kendi çitfçisinin, kendi esnafının sesini duyana kadar durmak yok'' diyen Çetin, iktidarın kampanyaya duyarsız kalmadığını göstermek için en azından 'verginin vergisini almak gibi bir insafsızlıktan vazgeçebileceğini'' söyledi.

Bunun için ÖTV tebliğinin yeterli olacağını ifade eden Çetin, ''KDV matrahına ÖTV'nin dahil edilmemesi, yani ÖTV üzerinden bir de yüzde 18 KDV almaktan vazgeçmesiyle akaryakıt 25 kuruş ucuzlar'' dedi.

Çetin bir soru üzerine, hazırladıkları sürpriz eylemler konusunda yönetim kurulunun çalıştığını, ancak bu eylemlerin, trafikte kontak kapatarak ulaşımı kitleme biçiminde olmayacağını söyledi.

DYP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI BEDÜK

DYP Genel Başkan Yardımcısı Saffet Arıkan Bedük de, Türkiye'deki vergi oranlarının son derece yüksek olduğunu en pahalı akaryakıtı Türkiye'nin tükettiğini söyledi.

Türkiye'de iktidarın dolaylı vergilere yüklendiğini savunan Bedük bu durumu eleştirirken, dolaylı vergilerin adaletsiz olduğunu 2005 yılında toplanan vergilerin yüzde 75'inin bu vergilerden oluştuğunu söyledi.

Bedük, iktidardan dolaysız vergilere yüklenmekten vazgeçmesini isterken, toplumunda bu konuda duyarlı olması gerektiğine işaret etti. Toplumun duyarlı olmasının siyasetcileri kızdırmaması gerektiğini belirten Bedük, duyarlılığın siyasetçilerin ''vitamini'' olduğunu, zira iktidarı sorun çözmeye teşvik edeceğini bildirdi.

Toplantıda, kampanya çerçevesinde TÜDEF tarafından hazırlanan steakerın tanıtımı da yapıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber