Aynı zamanda CHP milletvekili olan MİT müşteşarı kimdi?

Başını CHP'nin çektiği muhalefet partileri Hakan Fidan'ın aday adaylığından vazgeçerek yeniden eski görevine dönmesini MİT'in siyasallaşması olarak değerlendirirken geçmişte CHP milletvekillerinin ve askerlerin MİT Müsteşarlığı yaptığı ortaya çıktı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 11 Mart 2015 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Aynı zamanda CHP milletvekili olan MİT müşteşarı kimdi?

Abdulkadir Selvi Yeni Şafak'ta yer alan bugünkü yazısında Hakan Fidan'ın AK Parti milletvekili aday adaylığından vazgeçerek yeniden MİT'in başına geçmesi sonrası muhalefetin gösterdiği tepkiyi ele aldı.

Fidan dışında MİT ve daha önceki MAH döneminde farklı örnekler olduğunu hatırlatan Selvi şunları yazdı:

DARBECİ MİT MÜSTEŞARI

Fuat Doğu, 12 Mart döneminde darbeyi bağlı olduğu Başbakan'a bildirmemiş ancak 12 Mart günü Başbakan Demirel'i arayarak istifasını istemişti.

MİT'e damgasını vuran isimlerden biriydi. 1962-64 arasında Kurmay Albay rütbesiyle MİT Müsteşarı oldu. MİT'ten ayrıldı. TSK'ya döndü. Kıta hizmetine çıktı. 1966 yılında tekrar MİT Müsteşarlığına atandı. Bu görevi 1971 yılına kadar sürdürdü.

HEM MİT HEM TSK

Bülent Türker, 1974 yılında MİT Müsteşar vekili olarak atanıyor. 1 yıl bu görevi yaptıktan sonra TSK'ya dönüyor. 1979 yılında ise bu kez MİT Müsteşarlığı'na atanıyor ve bu görevi 2 yıl sürdürüyor.

Hakeza Ziya Selışık. 1960-61 arasında birinci kez, 1964-66 arasında ise ikinci kez bu göreve atanıyor. Asker kökenli müsteşarlar bu aralarda TSK'ya dönüp kıta hizmetine çıkıyorlar.

Bir örnek var ki, CHP bunu gördükten sonra Hakan Fidan'ın ikinci kez atanmasıyla birlikte MİT siyasallaşıyor diyemez.

HEM MİT MÜSTEŞARI HEM CHP MİLLETVEKİLİ

Türkiye'nin o günkü adıyla ilk Milli Emniyet Hizmetleri Reisi Albay Şükrü Ali Ögel. 1926'da üstlendiği görevi 1941 yılına kadar kesintisiz olarak sürdürüyor. O nedenle görevinin başında en uzun süre kalan müsteşar olarak biliniyor.

Şükrü Ali Ögel hem Albay. Yani Ordu mensubu. Hem Milli Emniyet Hizmetleri Reisi. Bu görevini 1936 yılına kadar sürdürüyor. 1936 yılında Milli Emniyet Hizmetleri Reisliği uhdesinde kalmak üzere ordudan emekli oluyor. İstanbul milletvekili Abdülhak Hamit Tarhan'ın vefatı üzerine 25.05. 1937 yılında CHP İstanbul milletvekili seçiliyor. Ama aynı zamanda Milli Emniyet Hizmetleri reisliği görevini de sürdürüyor. Yani hem CHP milletvekili hem bugünkü anlamıyla MİT Müsteşarı. Şükrü Ali Ögel üç dönem milletvekilliği yapıyor. 7 Temmuz 1941 yılına kadar hem MİT Müsteşarı hem de CHP İstanbul milletvekili olarak görevini sürdürüyor. Ondan sonra ne mi oluyor? Başbakan Şükrü Saraçoğlu ile anlaşmazlığa düşüyorlar. Ciddi bir kriz yaşanıyor. CHP milletvekilliğinden istifa etmek zorunda kalıyor ama MİT müsteşarlığı görevini sürdürüyor. Ta ki 1943 yılına kadar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber