İngilizce Öğretmenliğine Atanma Şartlarındaki Hukuksuzluk

Haber Giriş : 17 Şubat 2004 01:48, Son Güncelleme : 02 Haziran 2018 14:50
İngilizce Öğretmenliğine Atanma Şartlarındaki Hukuksuzluk

İngilizce Öğretmenliğine Atanma Şartlarındaki Hukuksuzluk

Öğretmenlik kadrolarına kimlerin atanabileceği 340 nolu Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Bu çerçevede, İngilizce öğretmenliğine kimlerin atanabileceği söz konusu kararın 7/d maddesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Bu madde de, 31.03.2003 tarihinde yapılan değişiklikle öncelik uygulaması getirilmiştir. Buna göre, İngilizce öğretmenliğine öncelikle, İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunları ile tezsiz yüksek lisans programını tamamlayan veya Bakanlık ve Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak Pedagojik Formasyon Programı'nı başarı ile tamamlayan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü, Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü, Mütercim-Tercümanlık Bölümü, İngiliz Dil Bilimi Bölümü mezunları atanmaktadır. İngilizce öğretmeni açığının bu şekilde karşılanamaması halinde, ikinci öncelikli olarak, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programı'nı bitirenler ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup "Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)" nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler atanması gerekmektedir. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığının Şubat ayı atamalarında benimsemiş olduğu sistem hukuken yanlıştır.

340 nolu Talim Terbiye Kurulunun 7/d maddesinde yer alan hüküm şu şekildedir: "7/d)İngilizce öğretmen açığının İngilizce öğretmenliğine kaynak olarak belirlenen ek çizelgedeki yükseköğretim programlarından mezun olanlar ile karşılanamadığı durumlarda, bu dersin öğretmenliğine, yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun olup İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler ile Eğitim Fakülteleri, Fen Fakülteleri, Edebiyat Fakülteleri ve Fen-Edebiyat Fakültelerinin alan öğretmenliği bölümlerinden mezun olup ?Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (KPDS)? nda (B) ve daha yukarı düzeyde puan alanlardan İngilizce Öğretmenliği Sertifikası Programını bitirenler, atanırlar."

Yukarıdaki madde hükmü gereğince, İngilizce öğretmenlik sertifikasını alan "yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programları mezunlarına" (Örneğin ODTÜ, Bilkent vb. üniversite ile tüm lisans boyunca İngilizce öğrenim gören bölüm mezunları) Kılavuz ile başvuru hakkı tanınmaması yanlıştır.

Bu yanlışın, öncelik uygulaması içinde yer almayan "Fakültelerin Almanca ve Fransızca öğretmenliğine kaynak olan bölüm mezunlarından en az 40 kredilik İngiliz Dili Eğitimi almış olanlarla" devam ettirilmek istenmesi ise daha büyük bir yanlıştır. Zira, İngilizce öğretmenlik branşına kimlerin atanabileceği 340 nolu kararın değişik 7/d maddesinde açık olarak hüküm altına alınmıştır. Bu madde hilafına yapılacak uygulamalar hukuksuz uygulamalardır. Aksi halde birinci önceliğe sahip olan ancak atanamayan bir adayın dava açması halinde, dava Bakanlık aleyhine sonuçlanacaktır.

Aynı şekilde, ikinci önceliğe sahip bir aday (yabancı dille öğretim yapan yükseköğretim programlarından mezun ve İngilizce öğretmenlik sertifikasına sahip aday) şayet Almanca ve Fransızca öğretmenliği bölüm mezunlarının kendilerinden önce atanması halinde açacakları dava ile öğretmenlik kadrolarına atanma hakkını el edebilirler. Bu durumda olan adayların başvurularını yapmaları, kabul edilmeyen başvuruları üzerine dava açmaları gerekmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber