Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulacak

AK Parti, Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulmasını öngören kanun teklifi verdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2015 15:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulacak

Yargıtay hukuk daireleri arasındaki görev uyuşmazlıklarının çözümü amacıyla Hukuk Ön İnceleme Kurulu oluşturulacak.


Teklifin tam metni için tıklayınız.


AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve arkadaşları, Yargıtay Kanunu, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sundu.

Teklife göre, adliye mahkemelerinden Yargıtay hukuk dairelerine temyiz incelemesi yapılmak üzere gönderilecek dava dosyalarının, temyiz dilekçesinde gösterilen daire ismiyle bağlı kalınmaksızın mahkeme hakimi tarafından, Yargıtay'daki iş bölümüne göre görevli dairesi de belirtilerek, ilgili daireye gönderilmesi sağlanacak.

Hukuk daireleri arasında çıkabilecek görev ve iş bölümü uyuşmazlıklarını çözmekle görevli, Hukuk Genel Kurulu Başkanı olarak görevlendirilen Yargıtay Birinci Başkanvekilinin başkanlığında, aynı daireden birden fazla olmamak kaydıyla Yargıtay üyeleri arasından bir yıllığına Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulunca görevlendirilen dört asıl ve dört yedek üyeli Hukuk Ön İzleme Kurulu oluşturulacak.

Dosyanın gönderildiği hukuk dairesi, bir ay içinde yapacağı ön inceleme sonucunda iş bölümü bakımından kendisini görevli görmezse gerekçesiyle birlikte dosyayı Hukuk Ön İnceleme Kuruluna gönderecek. Bir aylık sürenin bitiminden sonra gönderme kararı verilemeyecek. Kurul tarafından yapılan ön inceleme sonucunda verilen iş bölümüne ilişkin karar kesin olacak.

Kurul, Başkanvekili ve dört asıl üyenin katılımıyla toplanacak ve oyçokluğuyla karar verecek. Başkanvekilinin bulunmadığı durumlarda asıl üyelerden en kıdemlisi toplantıya başkanlık edecek. Asıl üyelerin eksikliği yedek üyelerin katılımıyla tamamlanacak.

Kurul, ayda en az iki hafta çalışacak. Kurul üyeleri bu süre zarfında dairelerindeki çalışmalara katılmayacak.

Devlet aleyhine açılan tazminat davası ilk derece ve bölge adliye mahkemesi hakimlerinin fiil ve kararlarından dolayı Yargıtay ilgili hukuk dairesinde; Yargıtay Başkan ve üyeleriyle kanunen onlarla aynı konumda olanların fiil ve kararlarından dolayı Yargıtay Dördüncü Hukuk Dairesinde ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülecek. Dava, Dördüncü Hukuk Dairesinin başkan ve üyelerinin kararlarından dolayıysa yargılama Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesinde yapılacak. Verilen kararların temyiz incelemesi Hukuk Genel Kurulunca yapılacak. Temyiz incelemesine, karara katılan başkan ile üyeler katılamayacak.

Ceza yargılamalarının giderleri hükümden ayrı olarak karara bağlanacak. Bu karara karşı itiraz yoluna başvurulabilecek. Ancak, hüküm hakkında temyiz veya istinaf kanun yoluna başvurulması halinde, açıkça belirtilmesi koşuluyla yargılama giderleri de hükümle birlikte incelenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber