Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı ihbarcıya ödül, itirafçıya özgürlük, hem kişiye hem şirkete ceza getiriyor.

Haber Giriş : 20 Şubat 2004 07:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yolsuzlukla Mücadele Kanunu Tasarısı ihbarcıya ödül, itirafçıya özgürlük, hem kişiye hem şirkete ceza getiriyor.

 Yolsuzluğa bulaşan memurlar için de 'özel muamele' var

Yolsuzluk suçlarıyla etkili mücadele amacıyla özel kanun için düğmeye basıldı. Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı 'yolsuzlukla mücadele kanunu tasarısı' yasalaşırsa, artık yolsuzluk suçlarını ihbar edenlere haksız kazancın yüzde 3'üne kadar ödül verilecek, suçu soruşturma öncesi itiraf edenlere ise hiç ceza verilmeyecek.

Yolsuzluk suçlarını işleyen memurlara ve asgari ücretin en az bin katı tutarında haksız kazancın söz konusu olduğu yolsuzluk suçlarında işletilecek yasa, bu suçlarda zamanaşımı süresini iki katına çıkarıyor, yolsuzluk suçunda kişiler dışında bağlı oldukları şirket-banka vb. tüzelkişiliklere de ilk kez zararın üç katına kadar ağır para cezası öngörüyor. Ancak çok iddialı tasarı, bugüne kadar kamu bankası yöneticileri başta suça katılan bürokratlar hakkında en çok işletilen ve görevi suiistimal-kötüye kullanmak suçlarını düzenleyen ve 7 milyon TL gibi komik cezalara yol açan TCK 230 ve 240. maddelerini kapsam dışı tutup, bu suçlara yaptırımı ağırlaştırmıyor.

Adalet Bakanı Çiçek, yolsuzlukla mücadele kanunu tasarısını dün basın toplantısıyla açıkladı. Tasarı şu düzenlemeleri içeriyor:

Memurlar için büyük yolsuzluklara: Yasa, zimmet, rüşvet, ihaleye fesat, dolandırıcılık, sahtecilik, kaçakçılık, bilişim suçları, dolandırıcılık vb. suçların memurlar ve memur sayılanlar ve memur gibi cezalandırılanlarla bunların suçuna katılanlar tarafından çete halinde işlenmesi ve haksız menfaat ile neden olunan zararın suçların çete olarak işlenmesi halinde asgari ücretin bin katını (423 milyar), memurların da katıldığı yolsuzluklarda ise 10 bin katını geçmesi şartı aranacak.

Zamanaşımı iki katı: Bu suçlarda zamanaşımı iki kata çıkacak.

İhbarcıya yüzde 3 ikramiye: Yolsuzluk suçlarınının ortaya çıkarılmasını, kanıtların elde edilmesini ihbarlarıyla sağlayan kişilere, telafi edilecek zararın yüzde 1'inden 3'üne kadar ikramiye verilecek.

İtirafçıya sıfır ceza, parayı ödeyene indirim: Soruşturma başlamadan önce, suçu bildirip suçluları yakalatanlara hiç ceza verilmeyecek, soruşturma sırasında bilgi verenlerin cezaları sekizde bire, kovuşturmalarda altıda bire, hüküm kesinleştikten sonra bilgi verenlerin cezaları ise dörtte bire, soruşturma veya kovuşturmanın herhangi aşamasında haksız kazancı iade edenlerin cezaları ise yarısına kadar indirilecek.

Yardımcılara özel koruma: Bu suçların aydınlatılmasına katkısı olanlar ve bunların yakınları hakkında özel koruma önlemleri alınacak, mahkemede ses, kıyafet değiştirilerek dinlenebilecekler.

Savcılara süper yetki, sanıklara özel mahkeme: Yolsuzlukları soruşturacak savcılar her meslekten kişiyle çalışma grupları oluşturma, nerede olursa olsun suç yerinde inceleme yapma, yolsuzluk sanıklarının mallarına el koyma, yurtdışı malvarlığını araştırma dahil çok geniş yetkilerle donatılacak, bu davaların tümü, 1. ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Savcılara gerekli bilgiyi vermeyenlere üç aydan altı aya kadar hapis verilecek.

Dokunulmazlığa son, bilgi vermeyene ceza, tüzelkişilere ceza: Yasadaki suçlara katılanlar hakkında memur yargılama yasası izin sistemi işletilmeyecek. Suçun tüzelkişilik adına işlendiği durumda kişiler dışında şirket-banka vb.'ye de zararın üç katına kadar ağır para cezası verilecek.

İhalelere polis takibi: Kamu İhale Kanunu'na tabi kuruluşlar asgari ücretin bin katını aşan tüm alım-satım işlemlerini İçişleri Bakanlığı'na bildirmek zorunlu olacak.

Bürokratlar kapsam dışı
Bugüne kadar üst düzey bürokratların neredeyse tümü hakkında uygulanan görevi ihmal ve kötüye kullanmakla ilgili TCK'nın 230 ve 240. maddelerinin neden yasa kapsamına alınmadığı sorusuna Bakan Cemil Çiçek şu yanıtı verdi:
"Tepki yasaları zamanla sıkıntı çıkarıyor. Yolsuzlukla mücadele edilirken, bürokratların görevlerini yapamaz hale getirilmemesi gerekir. Bugün bürokratları, taşın altına elini koymaktan sakınır hale getirmememiz gerekir. TCK'nın 230 ve 240. maddelerini bu taslağın kapsamı dışında tutmaya çalıştık. Eğer ileride boşluklar olursa, bunlar da Yargıtay'ca doldurulur"

Çiçek, 'Yargı ve yasama organı için de bu suçlar için yeni düzenleme yapılacak mı?' sorusuna, bunun Anayasa değişikliği gerektirdiği cevabını verdi.


radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber