Sebze meyve fiyatları fırladı!

Gıda fırsatçıları selden, kardan sonra şimdi de dolar kurunun artmasını fırsat bildi. Sebze meyve fiyatları yüzde 10 ila 50 oranında arttı. Yetkililer, "Fiyat artış lobisine dikkat" diyor

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 15 Mart 2015 09:43, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Sebze meyve fiyatları fırladı!

Dolar kurunun artmasıyla birlikte Türkiye'de yaratılmaya çalışılan kaos ortamı, gıda fırsatçılarının ekmeğine yağ sürdü. Son günlerde sebze meyve fiyatları cep yakmaya başladı. Suçu yine birbirine atan hal, komisyoncu ve perakendeciler zamları hem hava koşullarına hem de "fiyat artış lobisi"ne bağlıyor. Gıda fiyatlarındaki artışı TÜİK rakamları da gösteriyor. Geçen ay TÜFE 0.71 artarken gıdadaki yükseliş yüzde 2.59 oldu. Son bir yılda ise enflasyon 7.55 iken, gıdada 13.70 olarak gerçekleşti. Pazarda ve markette dolmalık biberin kilosunun 7, patlıcanın 6 liraya çıkmasının ardından şikayet eden çok sayıda vatandaş pahalı ürünleri almaktan vazgeçti. Alışverişini semt pazarından yapan bir tüketici, "Fiyatlar bir ay öncesine göre katlandı. Kıvırcık marul 1 TL idi, 4 TL'ye çıktı. Taze soğan, pazı 1 liradan 2'ye yükseldi. Maydanoz 50 kuruştan 1.5 TL'ye fırladı" dedi.



FİYATLAR MASUM DEĞİL

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, dolar kurundaki artışın tarım ürünlerinin maliyetlerini artırdığını söyledi. Ancak bu artışın maliyetlere yüzde 6-7 oranında yansıması gerektiğini belirten Yetkin, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, gıda fiyatlarındaki artışın 'fiyat artış lobisi ve aracı kurumlardan' kaynaklandığı düşüncesinde. Üretici gıda fiyat endeksinin yüzde 6 olmasına karşın tüketici fiyat endeksine gelindiğinde bu oranın yüzde 10-12'ye yükselmesi de bu düşünceyi destekliyor" dedi. Piyasadaki fiyatların masum olmadığının altını çizen Yetkin, "Aracılar, tefeciler devreye giriyor, fiyatlar artıyor. Türkiye'de bu alanda denetimin sağlanması şart" diye konuştu.



ARADAKİ FARKA DİKKAT

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, son dönemdeki fiyat artışlarının hava koşullarıyla da ilgili olduğunu söyledi. Yağmur ve kar yağışı nedeniyle üretimde kayıplar olduğunu ifade eden Er, "Bunun yanı sıra birileri fiyatları artırıyor. Aşırı fiyat yükselişlerine dikkat etmek gerekiyor. Örneğin tanzimde fiyatlar hale yakın. Domates halde 1.80 TL iken tanzimde 2.49. Oysa birçok market zincirinde bu fiyattan domates bulmak zor. Dolayısıyla vatandaşlar market fiyatlarına dikkat etmeli" şeklinde konuştu. Perakende kanadından konuyla ilgili konuşan Uyum Marketleri Yönetim Kurulu Başkanı Şeref Songör ise, ürüne tarladan market rafına gelene kadar lojistik, paketleme gibi birçok maliyetin eklendiğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber