İstanbul Barosu da avukatlık hizmetini durdurdu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Ağustos 2006 18:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Barosu Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliğinin aldığı karar çerçevesinde ''müdafi-vekil'' ücretlerinin ödenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle bugünden itibaren avukat görevlendirilmesini durdurdu.

İstanbul Barosu Başkanlığı, Türkiye Barolar Birliğinin aldığı karar çerçevesinde ''müdafi-vekil'' ücretlerinin ödenmesinde yaşanan sorunlar nedeniyle bugünden itibaren çocuk şüpheli, sanık ve mağdurlarla ilgili konular dışında görevlendirmeleri durdurduğunu bildirdi. Baro'dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren CMK ile önceki yasaya göre zorunlu müdafiliğin genişletilmesi, mağdur ve suçtan zarar görenlere de avukat verilmesiyle avukat atama sayısının 3 katına çıktığı anlatıldı. Daha önce bir yılda 50 bin civarında avukat görevlendirmesi yapan baronun, 1 Haziran 2005 tarihinden sonraki bir yıllık dönemde 170 bin civarında atama yaptığı belirtilen açıklamada, ''Uygulama kapsamı bu kadar genişletilmiş olmasına karşın CMK'nın yürürlük ve uygulama yasasının 13. maddesiyle tespit edilen yargı harçları ve adli para cezalarının toplamının yüzde 15'inin bu işler için ayrılması öngörülmüş ve bu miktar eskisi gibi sabit tutulmuş, bu nedenle ödemelerde çok büyük bir açık meydana gelmiştir'' denildi.

Ayrılan kaynakların görevlendirmelerdeki artış nedeniyle yetersiz kaldığı belirtilen açıklamada, 2005 yılı içinde görev alan avukatlara 2006 yılı ödeneğiyle ücretlerinin verildiği, 2006 yılı ödeneğinin bu şekilde tüketildiği anlatıldı. Avukatların 2006 yılı başından beri yerine getirdikleri hizmetlerin ücretlerini alamadıkları kaydedilen açıklamada, ücretlerini alamayan bu avukatların görev yerine gitme sırasında yol ve diğer giderlerini de kendilerinin karşıladığına dikkat çekildi.

Açıklamada, şöyle denildi: ''Şu anda baromuzda görevlendirme yapılan avukatlara ödenmesi gereken rakamın 20 milyon YTL olduğu görülmüştür. Ödemenin yapılması konusundaki ısrarlı taleplerimiz Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve diğer barolarla birlikte yazılı ve sözlü olarak yetkililere bildirilmiş, bu konuda gerekli önlemlerin alınarak ödemelerin bir an önce yapılması istenmiş, ancak bugüne kadar ödemelerin yapılmasını sağlayacak ve gelecekte bu sorunların ortaya çıkmasını engelleyecek bir tedbirin alınmadığı görülmüştür.''

TBB'nin ''CMK Ödenekleri'' konulu gündemle yaptığı toplantıda 1 Ağustos 2006 tarihinden başlayarak tüm baroların sorun çözülünceye kadar CMK kapsamındaki tüm müdafi-vekil görevlendirmelerini durdurma kararı verdiği hatırlatılan açıklamada, ''Karar gereğince, İstanbul Barosu olarak çocuk şüpheli/sanık ve çocuk mağdurlar haricinde 1 Ağustos 2006 tarihinden itibaren müdafi-vekil görevlendirmelerinin durdurulduğunu kamuoyunun bilgisine sunarız'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber