Apartman yöneticisi memur, maaş alabilir mi?

Devlet memuru olan birisi, site yönetici olduğunda maaş alabilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 17 Mart 2015 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Apartman yöneticisi memur, maaş alabilir mi?

Devlet memurlarının kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı, 657 sayılı Kanunun 28. maddesinde düzenlenmiştir. Söz konusu maddenin 2. fıkrası şu şekildedir:

"Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır."

Bu hüküm gereğince şu görevler kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı dışındadır:
1- Üyesi olunan yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri yönetim, denetim ve disiplin kurulu üyelikleri,
2- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri,
3- Özel kanunlarda belirtilen görevler.

Burada, konumuz bağlamında 3 nolu madde önemlidir.

Apartman yöneticiliği, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda düzenlenmiştir. Bu Kanunun 34. maddesinde yöneticinin nasıl atanacağı düzenlenmiş, yöneticinin hakları başlıklı 40. maddede ise şu hükme yer verilmiştir:

"Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir."

Bu maddeye göre, yönetici, belirlenmiş olsa dahi kat maliklerinden uygun bir ücret isteyebilir. Ancak uygulamada, genellikle ücret vermek yerine bir takım masraflardan yöneticiyi muaf tutmak şeklinde bir yola başvurulmaktadır. Fakat yine de, takdir edilen bir ücret var ise Devlet memuru olan bir yöneticinin bu ücreti alması, 657 sayılı Kanunun 28. maddenin 2. fıkrası hükmü gereğince mümkündür. Zira, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu, 657'nin 28/2 fıkrası bağlamında özel kanunlarda belirtilen bir görevdir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber