Maaş için hileli boşananlar, cezayı görünce yeniden nikâh masasına oturuyor

Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 09:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte evlilik ve boşanma işlemleri ile SSK dolandırıcılıklarının önüne geçmek için çeşitli çözüm yolları aranıyor. Bu konuda en büyük destek yargıdan geldi.

Mahkemenin, Çorum'da babasının maaşını almak için hileli olarak eşinden boşanan bir kadına 3 yıl 4 ay hapis cezası vermesinin ardından birçok kişi yeniden evlenmek için harekete geçti. Bu şekilde boşananlar yeniden evlenirken ikinci bir yasal yolsuzluk yapmayı da ihmal etmiyor: Eşler, devletin ölen SSK'lının yetim kızlarına vermeyi öngördüğü 2 yıllık aylık tutar olan yaklaşık 7 milyar lira civarındaki ?çeyiz parası'nı alıyor.

Diyanet İşleri Başkanlığı hileli boşanma sonucu alınan paranın ?helal' olmadığını açıklamıştı. Kırsal kesimlerde de muhtar ve imamların ikna çalışmaları ve güvenlik güçlerinin sıkı takibi, sonuç vermeye başladı. Anlaşmalı boşanmaların yaşandığı illerin başında gelen Zonguldak'ın köylerinde eski eşler yeniden evleniyor. Zonguldak Ereğli'ye bağlı Yazıcılar Köyü Muhtarı Muzaffer Ersoy, mahkeme kararından sonra 10'a yakın kişinin yeniden evlilik yaptığını, bir o kadarının da sırada beklediğini kaydetti. Yukarı Ortaca Köyü Muhtarı İsmail Yoldaş da çok sayıda kişinin yeniden evlenmek için müracaatta bulunduğunu aktarıyor. Yoldaş, çiftlerin yeniden evlenmesinde bir kez boşandığı halde ölen anne ya da babasının maaşıyla geçinen bayanlara ödediği çeyiz parasının da etkili olduğunu söylüyor. Anlaşmalı olarak boşananların daha önce ?her an baskın yeriz' korkusu içinde yaşadığını aktaran Yoldaş, ?Mahkeme kararından sonra tekrar nikah yapmaya başladılar. Ancak bu çiftler evlenirken devletin yetim kızlara evlendikleri sırada verdiği çeyiz parasını almayı ihmal etmiyorlar. Bu paranın da maaşta olduğu gibi haksızlık olduğunu söylüyoruz. Ancak evlenenler bunun bir hak olduğunu iddia ederek alıyor.? diyor.

Bu arada, sosyal güvenlik kurumları evlenen yetim kızların aylığını kesiyor. Ancak; kendilerine toplam 2 yıllık aylıklarını peşin olarak çeyiz parası adı altında veriyor. Bu rakam, kişi başına yaklaşık 7 bin YTL'ye tekabül ediyor. Bu yolla devletten para alan 100 bin kişinin olduğu tahmin edilirken, bu rakam 700 milyon (YTL'yi geçiyor. Öte yandan babalarının SSK maaşını almak için evliliklerini resmen sona erdirenlerin Zonguldak'ın Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde yaygın olduğu biliniyor. Özellikle kadınların, hayatta olmayan babalarının maaşını almak için eşlerinden resmen boşandığı, kurumun da babasının maaşını ödemek zorunda kaldığı belirtiliyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber