Artan genç nüfus, konut piyasalarında itici güç olacak

- S&P: "Yabancı alıcıların Türkiye konut piyasalarına karşı ilgisinin pazarı desteklemeye devam etmesi öngörülmektedir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2015 16:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Artan genç nüfus, konut piyasalarında itici güç olacak

Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin artan genç nüfusundan kaynaklanan güçlü yapısal talebin, ülkenin konut piyasalarında ana itici güç olarak kalmaya devam edeceğini bildirdi.

S&P tarafından yayımlanan "İsrail, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye konut piyasalarında zayıf ekonomik koşullara karşı direnç" başlıklı raporda, Rusya, Güney Afrika ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin konut piyasalarındaki trendler incelendi.

Kısa vadede Türkiye konut piyasalarının fonlama koşullarının destekleyici olarak kalmasının beklendiği belirtilen raporda, "Yabancı alıcıların Türkiye konut piyasalarına karşı ilgisinin pazarı desteklemeye devam etmesi öngörülmektedir. Ancak Türkiye'nin artan genç nüfusundan kaynaklanan güçlü yapısal talep, Türkiye konut piyasalarında ana itici güç olarak kalmaya devam edecektir" ifadeleri kullanıldı.

Raporda, daha uygun parasal koşullar ve düşük petrol fiyatları sonucu enflasyondaki düşüş ve satın alma gücündeki artışın 2015 yılında Türkiye konut piyasasındaki iç talebi canlandıracağı öngörülerek, "Yine de Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) parasal genişleme programı ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz artırımı Türkiye'ye doğru sermaye akışlarının belirsizliğini arttırmaktadır" denildi.

Türkiye'de 2014 yılında konut fiyatlarının güçlü bir şekilde yükseldiği anımsatılan raporda, şunlar kaydedildi:

"İsrail'de finansman gücü ve makro ihtiyati önlemlerle bu yıl güçlü büyüme ve akomodatif para politikasının konut fiyatlarını desteklemesini bekliyoruz. Rusya'da, ekonomik koşullar ve finansal türbülansın ortasında yatırımcıların güvenli gördüğü konut nedeniyle 2014 yılında emlak talebinde geçici dalgalanmalar oluşmasına rağmen konut pazarı oldukça zayıfladı. Güney Afrika'da konut piyasası, yükselen faiz oranları ve zayıflayan ekonomiye karşı direnç gösterdi. Buna rağmen, devam eden zayıf ekonomik büyüme, yüksek tüketici borçluluğu ve konut finansmanının kötüleşmesi, gelecek 2 yılda konut fiyatlarını dizginleyecek."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber