Zorunlu tasarrufta yeni gelişme... Danıştay'dan emsal olacak karar!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 13:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

''Zorunlu Tasarruf'' olarak bilinen tasarrufu teşvik hesabından daha önce kendi isteğiyle ayrılan bir işçi, devlet kesintilerinin ve nemalarının ödenmesi için açtığı davayı kazandı.

Şanlıurfa'da DSİ Bölge Müdürlüğünde görevli Ali Kılıç, tasarrufu teşvik hesabından kendi isteğiyle ayrıldıktan sonra, ''zorunlu tasarruf'' hesabında biriken devlet katkısı miktarı ile şahıs ve devlet katkısı üzerinden hesaplanacak nema tutarının ödenmesi konusunda Ankara 10. İdare Mahkemesine bir süre önce dava açtı.

Kılıç'ın avukatı Fikri Sarıaslan, konuya ilişkin bilgi verirken tasarrufu teşvik hesabından kendi isteğiyle ayrılan müvekkilinin, fonda kendisinden kesilen parasını alarak ayrıldığını ifade ederek, ''Açtığımız davada devletin katkı payı ile toplam kesintilerin nemalarının ödenmesi isteğimiz kabul edildi'' diye konuştu.

3417 sayılı yasa uyarınca Kılıç'ın hesabında biriken tasarruf miktarı olan devlet katkısı ile devlet ve şahıs şahıs nemasının ödenmesi istemiyle yaptığı 16 Kasım 2005 tarihli başvurunun zımmen reddine ilişkin kararın iptali ile söz konusu tutarın yasal faiziyle birlikte tazminine karar verilmesini istediklerini anlatan Sarıaslan, mahkemenin kararının temyiz sonrası diğer davalara emsal teşkil edeceğini kaydetti.

Bu arada nemalandırmada objektif olunmadığını savunan Sarıaslan, şöyle konuştu:

''Hesapta biriken paralar devlet tahvili ve hazine bonosuyla değerlendirilmesi gerekiyordu. Hazineye başvurarak ödemede nasıl bir hesaplama yapacağını öğreneceğiz. Gerekirse nemalandırma için de ayrı dava açacağız.''

YENİ DAVALAR SIRADA

Tasarrufu teşvik hesabından ana parasını alarak ayrılan 80 kişi adına da dava açtıklarını anlatan Sarıaslan, yaklaşık 200 kişinin de kendilerine müracaat ettiğini kaydetti.

Sarıaslan, davanın ''10 yıllık zaman aşımına uğradığı'' düşüncesinin bulunduğunu belirterek, ancak açılacak davalarda zaman aşımı gibi bir sorunun olmadığını vurguladı. Sarıaslan, ''Fondan kendisinden yapılan kesintiyi alarak ayrılan yüz binlerce insanın olduğunu düşünüyorum. Kazandığımız dava tüm bu insanları ilgilendiriyor'' diye konuştu.

10. İDARE MAHKEMESİNİN KARARI

Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin 2006/1647 nolu karar metninde şu ifadelere yer veriliyor:

''Davacı adına açılan tasarrufu teşvik hesabında biriken devlet katkısı ile şahıs kesintisi ve devlet katkısı üzerinden 48 sayılı kanun uyarınca hesaplanacak nema tutarının davalı idareye başvuru tarihi olan 16.11.2005 tarihinden itibaren işletilecek yasal faiziyle birlikte ödenmesine oy birliğiyle karar verildi.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber