MEB 7 bin dahi keşfedecek

MEB, üstün yetenekli öğrencileri tespit etmek için Türkiye genelinde ilk kez merkezi sınav düzenliyor. Pazar günü yapılacak sınavla 7 bin dahi belirlenecek

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 20 Mart 2015 08:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
MEB 7 bin dahi keşfedecek

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), üstün yetenekli öğrencilerin belirlenmesi için Türkiye'de ilk kez merkezi bir sınav düzenliyor. Pazar günü yapılacak sınava öğretmenler tarafından seçilen 228 bin öğrenci katılacak. Sınav sonunda belirlenecek 7 bin öğrenci Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM), yeteneklerine göre özel eğitim alacaklar. Minik dehalar, önce yazılı bir teste alınacak, daha sonra da Weschler Nonverbal (WNV) Yetenek Testi'ne tabi tutulacak.


2 VE 3'LER KEŞFEDİLECEK

Geçmiş yıllarda BİLSEM'lerde özel yetenek tespiti sadece 4'üncü sınıf öğrencilerine yapılıyordu. Bu yıl ilk kez, ilkokul 2'inci ve 3'üncü sınıf öğrencileri de genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında tanılama sürecine dahil edildi. Sınavla seçilen 7 bin özel yetenekli öğrenciler, okul dışı saatlerde yetenekleri doğrultusunda BİLSEM'de etkinlik ve proje tabanlı eğitim alacak. Öğrenciler, güzel sanatlar, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü, yaratıcı yazarlık, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, astronomi ve uzay bilimleri gibi bilim dallarında, özel ilgi ve yeteneklerini geliştirecek. Türkiye'de şu an toplam 72 BİLSEM'de 14 bin 390 özel yetenekli öğrenciye eğitim veriliyor. BİLSEM'lerde, TÜBİTAK, üniversiteler, bilim merkezleri ve müzelerle işbirliği de artırılacak. Böylece öğrencilerin yeteneklerinin en üst düzeyde geliştirilmesi sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber