Danıştay, MEB'in Eş Durumu Düzenlemesini Onayladı

Milli Eğitim Bakanlığı 4.3.2006 tarihli Resmi Gazetede yayımladığı düzenleme ile atama ve yer değiştirme yönetmeliğini değiştirmişti. Eş durumu atamalarına getirilen yeni düzen ise çok fazla tepki çekmişti. MEB'in düzenlemesine göre eş durumundan naklen atanma talebinde bulunabilmek için hem öğretmenlikte hem de Devlet memurluğunda adaylığın kaldırılmış olması gerekmektedir. Türk Eğitim Sen tarafından bu düzenlemenin iptali istemiyle açılan davada, Danıştay 2 ve 12 Daireleri MEB'i haklı bulmuş ve yürürlüğün durdurulması istemini reddetmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 16:43, Son Güncelleme : 02 Ocak 2019 18:50
Danıştay, MEB'in Eş Durumu Düzenlemesini Onayladı

MEB Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği 04.03.2006

Türk Eğitim Sen tarafından Danıştay nezdinde açılan davada; öğretmen adaylarına yönelik olarak yönetmeliğin 6/e ve 16/f maddeleri yanında şuan öğretmen olarak çalışanları yakından ilgilendiren 4 madde hakkında da yürürlüğün durdurulması istenmişti.

Yürürlüğün durdurulması istenen maddeler şu şekildedir:

"Yer değiştirme suretiyle atamalarda gözönünde bulundurulacak hususlar" başlıklı 20. maddein 2 ve 8. bendi

(2) Her ikisi de öğretmen olan eşlerin yer değiştirme istekleri alanlarındaki norm kadro açığı ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle aynı yere birlikte atanabilmelerine imkan verecek şekilde birlikte değerlendirilir.
(8) Özür durumuna bağlı yer değiştirme isteğinde bulunanlardan öğretmenlikte ve Devlet memurluğunda adaylıklarının kaldırılmış olması şartı aranır. Aday öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.

"Özür durumuna bağlı yer değiştirmeler" başlıklı 23. maddenin (c) bendinin 2. ve 3. fıkraları

c) Öğrenim durumu özrü:
(2) Ancak, zorunlu çalışma yükümlülüğüne tabi olan öğretmenlerin bu özür durumundan yer değişikliği isteğinde bulunabilmeleri için zorunlu çalışma yükümlülüklerini tamamlamış olmaları gerekir.
(3) Orta öğretime alan öğretmeni yetiştirmeye yönelik Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans programına devam etmekte olanlar, özel öğrenci statüsünde lisansüstü eğitim derslerine devam etmekte olanlar ve kayıtlarını bir yıl süreyle dondurmuş olanlar ile lisans düzeyinde bir yüksek öğrenim programına kayıt hakkı kazanan öğretmenlerin yer değiştirme istekleri değerlendirmeye alınmaz.

29. maddenin (b) bendi

"Zorunlu çalışma süresinden sayılmayacak süreler" başlıklı 29. maddenin (b) bendindeki "Askerlik dahil" ifadesi

"İhtiyaç fazlası öğretmenlerin yer değiştirmeleri" başlıklı 35. maddenin 2. bendi

(2)Bu şekilde yapılan atamalarla fazlalığın giderilememesi halinde bu durumdaki öğretmenler öncelikle il içinde, il içinde alanına uygun bölüm veya meslek alanı bulunmaması halinde ise istekleri ve tercihleri de dikkate alınmak suretiyle il dışında ihtiyaç bulunan yerlere yer değiştirme suretiyle atama yapılarak giderilir.

DANIŞTAY KARARININ AÇIKLAMASI

1- Danıştay 2 ve 12. Dairelerinin ortak yapılan toplantısında yukarıda yer verilen maddeler hakkında istenen yürütmeyi durdurma talebi reddedilmiştir. Danıştayın kararında bir gerekçe bulunmamaktadır. Mahkeme, sadece İdari Yargılama Usul Kanununda yürürlüğün durdurulması için aranan şartların gerçekleşmediğini belirtmiştir. Bu karara göre, eş durumuna ilişkin olarak, esastan aksi yönde karar verilinceye kadar, 4.3.2006 tarihinde getirilen uygulamaya aynen devam edilecektir.

2- Danıştayın kararında, öğrenim durumu özrüne ilişkin olarak yapılan düzenlemlerde de, İdari Yargılama Usul Kanununda yürürlüğün durdurulması için aranan şartların gerçekleşmediği belirtmiştir. Esastan aksi yönde karar verilinceye değin, öğrenim durumu özründen dolayı nakil isteyebilmek için zorunlu hizmet yükümlülüğünü tamamlamak gerekmektedir.

3- Askerlik süresinin zorunlu hizmetten sayılmaması yönündeki istem de aynı şekilde, İdari Yargılama Usul Kanununda yürürlüğün durdurulması için aranan şartların gerçekleşmediğini için red edilmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber