Kasetler montajlandı amaç kaos çıkarmaktı

'Askeri ve siyasi casusluk' suçlamasının yer aldığı savcılık fezlekesinde sanıkların devletin zirvesini 363 kez dinlediği elde ettikleri kayıtları montajlayarak kamuoyuna sunduğu ve böylece kaos çıkarmayı hedefledikleri belirtildi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 21 Mart 2015 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Kasetler montajlandı amaç kaos çıkarmaktı

Tuğba Ceyhan

Ankara Gölbaşı Cumhuriyet Savcısı Ali Çalık, mhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Milli Güvenlik Kurulu üyeleri ile eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'a ait kriptolu ve normal telefonların dinlendiği iddialarına ilişkin başlattığı soruşturmasını tamamlayarak fezlekesini yazdı.

Savcılık fezlekesinde; paralel suç şebekesinin 30 Mart yerel seçimleri öncesinde kriptolu konuşmaları başka bir yerde depoladığı, bunları montajladığı ve ayrı bir konuşma oluşturduğu tespitinde bulunuldu. Fezlekede "Bu şekilde kamuoyuna servis edilen ve montajlanarak sahte olarak üretilen ses kayıtları ile halk arasında kaosa sebebiyet vermek suretiyle devletin birliği bozulmaya çalışıldı" denildi.

IMEI'leri 5 kişi biliyordu

Savcı Ali Çalık, iddianameyi ise Ankara Başsavcılığı'na gönderecek. Savcı Çalık, 28 şüpheli hakkında TCK'nın "Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak" başlıklı 302. maddesi, "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Kriptolu telefonların telefonlara ait IMEI numaralarının ise Böcek davası sanıkları arasında da yer alan dönemin TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz ile birlikte 5 şüpheli tarafından bilindiği anlatılan fezlekede özetle şu tespitler yapıldı:

"Kriptolu telefonlarla yapılan konuşmaların İMEİ numaraları üzerinde 2013 yılı sonu 2014 yılı başına kadar TİB'deki ilgili dinleme merkezi tarafından KUBİK ve HİTAP veri tabanlarına kaydı yapılmadan dinleme ve kayda alma işlemi yapılmaya başlandı. Elde edilen ses kayıtlarının bilirkişi raporunda da açıklandığı üzere depolanmaya başlandığı. Depolanan bu ses kayıtları kesilip yapıştırılmak suretiyle montajlanarak ve böylece tamamen sahte bir konuşma üretilerek sanki devletin üst düzey yetkili ve görevlileri tarafından konuşma yapılmış gibi yeni bir konuşma türetilerek 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde ve 2014 yılı mahalli idareler seçimlerinden internet, görsel ve yazılı basında kamuoyuna servis edildiği tespit edilmiştir. "

Amaç birliği bozmak

"Bu şekilde kamuoyuna servis edilen ve montajlanarak sahte olarak üretilen ses kayıtları ile halk arasında kaosa sebebiyet vermek suretiyle devletin birliği bozulmaya çalışıldı."

Siyasi ve askeri casusluk

"Yine bizatihi devletin üst düzey görevlilerinin dinlenmek suretiyle niteliği itibariyle gizli kalması gereken bilgileri elde etmek amaçlandığından, bu suç örgütünün diğer amacının da devletin güvenliği ile iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin olduğu tespit edilmiştir."

ÖRGÜT LİDERİ TİB BAŞKANVEKİLİ OSMAN NİHAT ŞEN

Fezlekede suç örgütünün liderinin TİB Başkanvekili Osman Nihat Şen, yöneticilerinin ise şüpheliler İlhan Elieyioğlu, Adil Biçer, Barış Yaslan, Bülent Kocagürbüz, Ferhat Saraç ve Hasan Palaz olduğu belirtildi.

PENSİLVANYA ÇAYCISI

Operasyon kapsamında tutuklanan TİB Uzman Yardımcısı İsmail Bakar'ın devlet bursuyla eğitim için ABD'de 5 yıl kaldığı, ancak Fethullah Gülen'in özel hizmetinde bulunduğu ortaya çıkmıştı. TİB sistemine numara girişi yapma yetkisi ve şifresi bulunan İsmail Bakar'ın, bu 'hizmeti' nedeniyle kurumda 'Pensilvanya çaycısı' olarak tanındığı ileri sürülmüştü. Bakar'ın, Devletin zirvesindeki isimlerin kullandığı kriptolu telefonlarla yapılan konuşmaların yasadışı kayıtlarını sildiği 'kullanıcı log kayıtları'ndan ortaya çıkarılmıştı.

'Kes-Yapıştır' tespit edilmişti

O dönem Başbakan olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'a ait olduğu ileri sürülen ses kayıtlarına ilişkin tartışmaya Amerikalı ses mühendisi Robin Lai analiz raporuyla son noktayı koymuştu. STAR'ın 'Kes-Yapıştır' başlığıyla duyurduğu raporda; "Kaydedilen telefon görüşmesi, belli noktalarda değiştirilmiş ve montajlanmış. Ses kayıtları üzerinde oynama var. Bunu arka plan seslerinin uyuşmazlığından da anlayabiliyoruz" denilmişti.

363 kez dinlendi

Savcı soruşturma kapsamında 31 kriptolu telefonun 363 kez dinlendiğini tespit etti. Başbakanlığı döneminde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3 ayrı kriptolu telefonu 55, Başbakan Davutoğlu'nun 26, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel'in 28, Başbakan Yardımcılarından Babacan'ın 31, Arınç'ın 5, İçişleri Bakanı Ala'nın 6, Enerji Bakanı Yıldız'ın 14 ve MİT Müsteşarı Fidan'ın ise 28 kez dinlendiği belirlenmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber