Otokopili sistemi yeşil karttaki artışı azalttı

Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ülke çapındaki yeşil kartlı sayısı 11.6 milyona ulaştı. Şubat sonu itibariyle 11.2 milyon olan yeşil kartlı sayısında 5 ay içinde yaşanan artışın, önceki aylara göre yavaşladığı gözlendi. Bu gelişme sağlıkta tasarruf tedbirlerinin alındığı şu günlerde yeşil kart uygulamasında da çeşitli önlemlerin alınıp alınmadığı sorusunu akıllara getirdi. Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise uygulamada herhangi bir önlemin söz konusu olmadığını ve artışta gözlenen düşüşün mükerrer kayıtların sistemden silinmesi nedeniyle yaşanmış olabileceğini dile getirdi. Yeşil kartlı sayısı, geçen yılın ilk çeyreğinde 6 milyon iken bu yılın aynı döneminde 11.2 milyonun üzerinde bir rakama ulaşmış; yüzde 395.3 oranıyla da sağlık harcamaları içinde en çok büyüyen kalem olarak belirlenmişti.

Mükerrer kayıtlar siliniyor

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Ertuğrul Candan, 1 Mart 2005 tarihinde yeşil kartta kimlik numarası yazımıyla otokopili sisteme geçişle düşen sayının şimdi de önceki seviyesine yeniden ulaşmaya başladığını belirtti. Candan, yeşil kartlı sayısında daha önce olduğu gibi tekrar 12.5 milyon kişiye doğru gidilmekte olduğunu ifade etti. Otokopili sisteme geçiş öncesi 12.5 milyonun üzerinde seyreden yeşil kartlı kişi sayısı kayıtların bilgisayar ortamında toplanmasıyla 8.5 milyona düşmüştü.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke çapında Diyarbakır'ın ardından en fazla yeşil kartlı Van'da bulunuyor. Diyarbakır'da yaşayan 570 binin üzerindeki yeşil kartlıyı, Van 530 bine yakın bir rakamla takip ediyor. Van İl Sağlık Müdürü Ahmet Özer, Türkiye genelinde yeşil kartlı artış oranındaki düşüşün nedenlerinden birinin bir süredir idarecilerin yeşil kartı "gerçek" ihtiyaç sahibine verme konusunda daha hassas davranmaları olabileceğini söyledi. Özer, "Son zamanlarda basında yer alan haberler de yetkililerin kendilerine çekidüzen vermelerine neden oluyor. Ayrıca idareciler de değişiyor" diye konuştu.

Öte yandan Özer, pek çok ilde bu verilerin düzenlenmesinde halen bir "dosya kargaşası" yaşandığına da işaret ederek, bu durumun yeşil kart konusunda doğru verilere ulaşmayı zorlaştırdığını ifade etti.

Adıyaman'da 60 bin düşüş

Birkaç ay önce en çok yeşil kartlının bulunduğu 10 il arasında yer alan Adıyaman'da ise 5 ay içinde yeşil kartlı kişi sayısında 60 bine yakın bir düşüş yaşandı. Adıyaman İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş, yeşil kart vizelerinin kontrollerinin takibinin sıkı bir biçimde yapıldığını belirtirken, "Önlemimiz şu; doğru kişiye doğru hizmetin verilmesi mantığıyla hareket etmek" dedi. Temmuz sonu itibariyle Adıyaman'da 306 bin 594 yeşil kartlının bulunduğu belirlendi.

Otokopili nedir

İlaçta provizyon sisteminde olduğu gibi bu kez yeşil kart verilerinin bilgisayar sistemine girilmesi.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber