YGS ile 2 yıllık okuyacak lisans mezunu, önlisans KPSS kadrolarına başvurabilir mi?

4 yıllık bir lisans programından mezun olan daha sonra iki yıllık bir bölüm bitirdiğinde, bu iki yıllık bölüme uygun kadroları tercih edebilir mi?

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 24 Mart 2015 10:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
YGS ile 2 yıllık okuyacak lisans mezunu, önlisans KPSS kadrolarına başvurabilir mi?

SORU: İyi günler. 4 Yıllık Kimya Lisans mezunuyum. Bu yıl YGS Sınavına girdim ve 2 yıllık Tıbbi Görüntüleme Tekniklerini (Radyoloji) Okumak istiyorum. Bu bölümü bitirdikten sonra Lisans mı yoksa Önlisans KPSS'ye mi gireceğim. Söz konusu bölüm ile ilgili atamam nasıl olacak.Bu konuda bilgi almak istiyorum.Eğer Atanma şansım yok ise boşuna okumak istemiyorum.

CEVAP:

2014YILI BAŞINA KADAR GEÇERLİ OLAN UYGULAMA

2014 yılı başına değin kabul edilen uygulamaya göre,
1- Her aday en üst öğrenimden sınava girmelidir.
2- Sınava giren adaylar sadece sınava girdikleri düzeydeki kadrolara başvurabilecektir.

2014 YILINDAN SONRAKİ UYGULAMA

Ancak, Devlet Personel Başkanlığı bir Danıştay kararını gerekçe göstererek söz konusu uygulamayı 2014 yılı başında değiştirmiştir. 2014 yılı başından itibaren yeni kural şu şekildedir:
1- Her adayın, sınava en üst öğrenim düzeyinden girmesi uygulaması devam edecektir.
2- Sınava en üst öğrenimden giren adaylar, mezun oldukları teknik ve sağlıkla ilgili alt öğrenim düzeyindeki kadrolara da başvurabilecektir.

2014/2 KPSS TERCİH KILAVUZUNDA YER ALAN AÇIKLAMA ŞU ŞEKİLDEDİR:

"2- Adaylar, aynı düzeyde birden fazla Ortaöğretim/Önlisans/Lisans eğitim bilgisini ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıdını sağlayabileceklerdir. Bunun yanında, Danıştay 12.Daire Başkanlığının 27/06/2013 tarihli ve E:2009/5045, K:2013/5796 sayılı kararı gereğince, Teknik Hizmetler ve Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri sınıflarına dahil, adayların ihraz etmiş oldukları unvanlara ilişkin kadrolara(Tekniker, Teknisyen, Hemşire, Ebe, Sağlık Memuru, Sağlık Teknisyeni, Sağlık Teknikeri gibi kadrolara) başvurmak istedikleri takdirde, adaylar alt öğrenim düzey(ler)indeki(ortaöğretim, önlisans) mezuniyetlerini de ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine kayıdını sağlayabilecekler ve KPSS tercih işlemlerinde en üst öğrenim düzeyinden KPSS'ye girerek elde etmiş oldukları puanları ile alt öğrenim düzey(ler)indeki kadrolara başvuru yapabileceklerdir."

KILAVUZ AÇIKLAMASINA GÖRE,

1-Adaylar tercih sırasında mezun oldukları ortaöğretim ve önlisans programlarını da, ÖSYM sistemine tanıtacaklardır.
2- Alt öğrenimden tercih sadece teknik ve sağlıkla ilgili kadrolardır.
3- Alt öğrenim tercihi yapmak isteyenlerin, KPSS'ye en üst öğrenim düzeyinden girmeleri gerekmektedir. Bu adaylar en üst öğrenime ait KPSS puanıyla, alt öğrenim kadrolarına başvurabilecektir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber