Primi az ödenen işçi mahkemede kazandı

Çalışmasının karşılığını alamadığı için fazla çalışmayı reddeden, bu yüzden işten çıkarılan işçi, dava açıp bütün haklarını almayı başardı.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 24 Mart 2015 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Primi az ödenen işçi mahkemede kazandı

Ebru KARATOSUN ANKARA

Milyonlarca işçi için emsal olabilecek davaya konu olan durum, İstanbul'da yaşandı. S.S. adlı işçi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) primlerinin eksik yatırıldığını fark etti. Ayrıca fazla çalışma ücretlerini de alamayınca, işe gelmedi. Bu sebeple iş akdi feshedilen işçiye sosyal hakları ödenmedi. S.S. adlı işçi de kıdem ve ihbar tazminatı, yıllık izin, fazla çalışma ve tatil günlerinden oluşan çalışma karşılıklarının ödenmesi talebiyle iş yerine dava açtı. Kadıköy 1. İş Mahkemesi'nde görülen davada dinlenen S.S., "Ben ayrıldığım iş yerinde cumartesi günleri dahil haftada 6 gün, 08.30-21.30 arasında çalışıyordum. Dini bayramlarla resmi tatillerde de çalıştım. Yıllık izin olarak ise sadece 1 hafta kullanabildim. Buna rağmen iş akdim haksız yere feshedildi. 3 bin lira kıdem tazminatı, 1000 lira ihbar tazminatı, 500 TL yıllık izin ücreti, dini ve resmi bayramlarda çalıştığım için de 1000 lira talep ediyorum" dedi. İşveren ise davanın reddini talep etti. Yerel mahkeme davanın kısmen kabulüne karar vererek, yıllık izin, fazla çalışma ve genel çalışma ücreti olarak işçiye 2 bin 537 lira 95 kuruş ödenmesine, kıdem tazminatı isteğinin ise reddine hükmetti.

KIDEM TAZMİNATI ALACAK

Davacı S.S. talebi karşılanmadığı için davayı temyiz etti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 22. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu ve "Davacı, fazla mesai ve tatil günlerinde çalışmasının karşılığını alamadığı için devamsızlık yapıp istifa ettiği dosya içeriği ile sabittir. İşçi açısından SGK primlerinin eksik ödenmesi ile fazla çalışma ve tatil çalışmalarının karşılığının ödenmemesi haklı fesih sebebidir. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanacağı gözetilmeden kıdem tazminatı talebinin reddi hatalıdır" denildi. Yerel mahkeme kararında direnip, S.S. ise yeniden temyiz edince Hukuk Genel Kurulu gündemine gelen davada, yerel mahkemenin direnme kararı bozuldu ve Yargıtay 22. Hukuk Dairesi'nin kararı kesinleşmiş oldu. Şimde S.S. için kesinleşen kıdem tazminatının miktarı belirlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber