Diyanet'in uzman yardımcısı ilanı değiştirilmeli

Diyanet İşleri Başkanlığının uzman yardımcılığı ilanı fakülte ayrımı yapması nedeniyle yanlıştır ve iptalle karşı karşıya kalır.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 25 Mart 2015 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Diyanet'in uzman yardımcısı ilanı değiştirilmeli

Diyanet İşleri Başkanlığı, 9 Mart'ta uzman yardımcısı alım ilanını yayımladı. Tıklayınız.

İLANDA FAKÜLTE AYRIMCILIĞI YAPILDI

İlanda 6'sı hukuk ve 4'ü kamu yönetimi mezunu olmak üzere toplam 10 uzman yardımcısının alınacağı duyruldu. Ancak, 4 uzman yardımcısı için "... Siyasal Bilgiler Fakültelerinin Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ya da Kamu Yönetimi bölümü mezunu olmak." şartı yer almıştır. Yani tüm Kamu yönetimi mezunları değil sadece SBF altındaki Kamu Yönetimi mezunları başvurabilecektir.

İlan bu yönüyle, Türkiye'de fakülteler arasında ayrımcılık yapması nedeniyle bir ilktir. Ayrıca da, YÖK'ün denklik kararlarına aykırıdır.

Diğer kamu yönetimi mezunları kabul edilmiyor

İlandaki ifadenin bir yazım hatası olduğunu düşünen adaylar başvuru için gittiklerinde ise DİB tarafından başvuruları kabul edilmedi. DİB, verdiği ilanın hukuka ve eşitliğe aykırı olduğunu kabul etmek yerine adaylara "ilandaki şartları taşımıyorsunuz" diyerek (sanki kendi ilanları hukuki şartları taşıyormuş gibi) başvuruları reddetmiştir.

YÖK denklik kararları hiçe sayılmaktadır

Üniversite bölümlerinin birbirlerine denk olduğuna dair kararlar YÖK Başkanlığı tarafından alınmaktadır. Aynı ismi taşımayan bölümler bile ders içeriklerinin aynı olması nedeniyle denk sayılmakta ve aynı kadrolara başvuru yapabilmektedirler. Kaldı ki Diyanet'in bir bölümün sırf farklı isimli bir fakültede yer alıyor diye kabul etmemesi hiçbir hukuki mantığa sığmamaktadır.

Fakülte bazında ilanın mantığı nedir?

Diyanet, belki de kendini savunmak için bazı alımlarda fakülte isminin belirtilmiş olduğunu örnek verebilir. Ancak söz konusu ilanlara bakıldığında İİBF ve SBF'lerin tüm bölümlerinin başvurusu kabul edilmektedir ve bu bölümleri tek tek yazmak yerine fakülte ismi yazılmaktadır. Ve başvurularda fakülte ve bölüm ayrımı yapılmamaktadır.

Bu sorunun çözümü

Bu sorun iki şekilde çözülebilir:

1- İlanda düzeltme yapılarak başvuru şartı tüm kamu yönetimi mezunlarını kapsayacak şekilde yeniden düzenlenebilir

2- Adayların başvuruları ilanda düzeltmeye gerek olmaksızın kabul edilebilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber