Çelik: Amacımız istihdam alanlarının işsizlere açılması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: - "Doğumdan sonra yarı zamanlı çalışma süresinin yanlış olduğu eleştirisini kabul ediyorum. İlk çocukta 4, ikinci çocukta 6, üçüncü çocukta 8 ay olarak düzenlenmesi talimatı verdim"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Mart 2015 19:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Çelik: Amacımız istihdam alanlarının işsizlere açılması

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, "Aile Paketi"ndeki, anneye ilk çocuk için 300 lira yardım öngören düzenlemeyi, "Buzağıya verdiğiniz para çocuğa verdiğiniz paradan fazla. Buzağı için 375 lira, çocuk için 300 lira veriyorsunuz" diye eleştirdi.

Kamuoyunda "Aile Paketi" olarak bilinen Ailenin ve Dinamik Nüfus Yapısının Korunması Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşülmesine TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu'nda devam ediliyor.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, tasarının hazırlanmasında sivil toplum kuruluşlarının görüşlerinin alınmadığını, Hak-İş ve DİSK de dahil işçi sendikalarının özel istihdam bürolarının işçileri yarım zamanlı işe göndermesine karşı çıktığını ifade etti.

Aile ile ilgili düzenlemelerin önergelerle iyileştirilebileceğini dile getiren Atıcı, özel istihdam bürolarıyla ilgili maddelerin tasarıdan çıkarılmasını istedi. Atıcı, "İşçilerin kiralanmasını istemiyoruz. İşçileri kiralayan, pazarlayanları işveren olarak görmüyoruz" dedi.

Kamuda çalışan kadın memurlar arasında ayrım yapıldığını, tasarının 4-b ve 4-c statüsünde çalışan doğum yapacak kadınları kapsamadığını anlatan Atıcı, "Bir kadın çocuk doğurursa kim olursa olsun, hangi statüde olursa olsun 6 ay izin vermeliyiz. Statü farkını anne sütüne yansıtmayalım, anne sütünü kirletmeyelim" diye konuştu.

CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir de üçüncü doğuma daha fazla yardım öngörülmesinin ayrımcı anlayış olduğunu savunarak, "Kadınlar için ilk doğum önemlidir. İlk doğuma destek olunmalı. Sağlıklı çocuk değil, daha çok çocuk isteniyor" dedi.

CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin ise doğum yardımına ilişkin düzenlemeyi eleştirerek, "Buzağıya verdiğiniz para çocuğa verdiğiniz paradan fazla. Buzağı için 375 lira, çocuk için 300 lira veriyorsunuz" ifadesini kullandı.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel özel istihdam büroları aracılığıyla yarım zamanlı çalışmaya ilişkin düzenlemenin sermaye dünyasının ucuz iş gücü ve emek sömürüsü isteğini karşıladığını öne sürdü.

MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek de dinamik nüfus yapısının önemine değinildiğini, ancak günümüzde her dört gençten birinin işsiz olduğunu söyledi.

- "Derdimiz emeğin sömürüsü olamaz"

Eleştirileri yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, doğum sonrası yarı zamanlı çalışma süresine ilişkin eleştirileri haklı bulduğunu ifade ederek, ilk çocukta 4, ikinci çocukta 6, üçüncü çocukta 8 ay olarak düzenlenmesi için talimat verdiğini belirtti.

Özel istihdam bürolarının yarı zamanlı çalıştırmasına ilişkin düzenlemede çalışılacak işin çerçevesi ve şartlarının belirlendiğini vurgulayan Çelik, "Doğum izni dolayısıyla meydana gelecek olan yarı zamanlı boşalmaları doldurmaya dönük düzenleme. Derdimiz emeğin sömürüsü olamaz. Amacımız daha çok istihdam alanının işsizlere açılması" diye konuştu.

Çelik, kamudaki 4-b ve 4-c statüsünde çalışanların Bakanlar Kurulu kararıyla belirlendiği için tasarıya konulmadığını anlatarak, bu kapsamdaki doğum yapan annelere de Bakanlar Kurulu kararıyla aynı sürelerde izin verileceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber