Hükümet'ten islamafobiye karşı tarihi mesaj

Hükümet İslamofobi, terör olayları ve DAEŞ'in yarattığı kötü intibanın gölgesinde "tarihi" mesaj verecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 26 Mart 2015 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet'ten islamafobiye karşı tarihi mesaj

Bu kapsamda Batman'daki Mor Kiryakus Manastırında çalışmalar kısa sürede başlayacak. Mardin'deki Hah Kilisesi ve Mor Avgin Manastırında da restorasyon yapılacak.

Hakkı KURBAN

Çözüm süreciyle esen bahar havası, etkisini Güneydoğu'daki ibadet merkezlerinde de hissettiriyor. Hükümet, Avrupa'da yükselen İslamofobi ve terör örgütü DAEŞ'in İslam üzerinde yarattığı kötü intibanın gölgesinde, farklı din ve inançlara yönelik adımlarını hızlandırdı. Bu kapsamda Güneydoğu'da, Süryaniler için büyük anlam ifade eden kilise ve manastırlardaki restorasyonlar hızla tamamlanacak. Çalışma yürütülecek yerler arasında; Batman'daki "Mor Kiryakus Manastırı" ile Mardin'deki "Hah Kilisesi" ve "Mor Avgin Manastırı" da var. Bu merkezler, hem ibadete açılacak hem de inanç turizmi için önemli yerler haline dönüşecek.

BAKAN ÇELİK KOORDİNESİNDE

Restorasyon planı, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik koordinesinde yürütülüyor. GAP Eylem Planı'nda da yer bulan çalışma kapsamında, 2018'e kadar restore edilecek yerlerden biri Batman'daki Mor Kiryakus Manastırı olacak. Bölgenin ilk manastırlarından olan Mor Kiryakus, girişteki ana kapı ile iç avluyu iki bölüme ayıran kemerli kapı üzerinde iki taş kitabeyi barındırıyor.

PAPAZ YETİŞTİRME KÜLLİYESİYDİ

2.5 dönüm alana inşa edilmiş, yer altındaki katıyla birlikte üç katlı olan yapı, ibadethanenin yanında, medrese ve inziva yerinden oluşuyor. Burada eğitimini tamamlayan papazlar, diğer manastırlara atanıyordu. 1940'lara kadar faal olan manastır, cemaatın terk etmesiyle birlikte boşalırken, buradaki çan, el yazması kitaplar, İnciller ve değerli eserlerin Midyat'taki Mor Gabriel Manastırı'nda korunduğu belirtiliyor.

İNANÇ TURİZMİ MERKEZİ OLACAK

Mor Kiryakus'un yanı sıra, Mardin'deki "Hah Kilisesi" olarak bilinen Meryemana Kilisesi de restore edilecek merkezlerden biri. Süryani dilinde "Yoldath Aloha" ismini taşıyan, Arapça "El Hadra" olarak anılan kilise, bir zamanlar metropolitlik merkezliğini üstlenen Hah'ın en önemli dini yapılarından biri. Üç Mecusi'nin gelerek bu yapıyı kurduğu belirtiliyor.

"Güneydoğu'nun Sümela"sı olacak

Nusaybin İlçesi'ndeki Bagok Dağı yamacında bulunan Mor Avgin Manastırı da restorasyon programında bulunuyor. Çalışmalar tamamlandığında burasının, "Güneydoğu'nun Sümelası" olacağı ifade ediliyor. Süryaniler için "ikinci Kudüs" değerlendirmesi yapılan Mor Avgin (Augin) Manastırı, Süryani cemaatinin en eski ibadet yerlerinden biri. Burasının, Mardin merkezdeki Deyrülzaferan ve Midyat'taki Mor Gabriyel manastırlarından daha eski geçmişi olduğu, çok büyük rahiplerin ve azizlerin yetiştiği mabet niteliği taşıdığı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber