Gümrük Bakanlığı, rotasyon yönetmeliğinde neleri değiştirdi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yer değiştirme yönetmeliğini değiştirdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 26 Mart 2015 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gümrük Bakanlığı, rotasyon yönetmeliğinde neleri değiştirdi?

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, rotasyonu da içeren yer değiştirme yönetmeliğinde, 26 Mart 2015 tarihi itibariyle yeni düzenlemelere gitti. Tıklayınız.

Aşağıda 11 başlık altında, değişikliklere yer vermeye çalıştık.

1- İşletme müdür yardımcısı kadrolarında çalışan memurlar da rotasyona tabi olmuştur.

2- Beşinci bölgede 2 yılını dolduranların başka bir hizmet bölgesine atanmasına imkan veren şu hüküm yürürlükten kaldırıldı:

"Beşinci bölge hizmetinin iki yılını dolduranlar, hizmet gerekleri ve talepleri halinde, bu hizmet bölgesinin kalan çalışma süresi daha sonra tamamlattırılmak kaydıyla, başka hizmet bölgelerine atanabilirler."

3- Engellilik özrü olanlar da rotasyon gereğince tamamlaması gereken süreyi tamamlamak zorunda olmayacak.

4- Dördüncü ve beşinci hizmet bölgesinde çalışanlar, şu hükümden yararlanamayacak.

"Ancak, yer değiştirmeye tabi tutulacak personel sayısının ihtiyacı karşılayamaması durumunda, ihtiyaç giderilinceye kadar, bulunduğu hizmet bölgesinin çalışma süresini doldurmasına en az kalanlardan başlamak şartıyla, çalışma süresini tamamlamayanlardan da atama yapılabilir."

5- Çalışma süresini dolduran personel, özür ve Olağanüstü hallerde yer değiştirme hallerine ilave olarak, engellilik ve istek üzerine 5. bölgede çalışma hallerinde de, halen görev yaptığı bölge müdürlüğüne bağlı, ancak diğer hizmet bölgelerine dahil bir hizmet alanına atanabilir.

6- Çalışma süresini tamamlayanlardan emekli olacaklara tanınan, aynı yerde kalma hakkı maddesi kaldırdı.

Kaldırılan hüküm: "Bulunduğu hizmet bölgesinin çalışma süresini tamamlayanlardan, emeklilik hakkını kazanmış olanlar ile bir sonraki yılın Eylül ayı sonuna kadar kazanacak olanlar, gelecek yılın Eylül ayı sonuna kadar emekli olacaklarına ilişkin dilekçelerini ve eki Emeklilik Belgesini 20 Mayıs'a kadar vermeleri ve idari yönden bir sakınca görülmemesi halinde, emekli olacakları tarihe kadar bulundukları hizmet alanında bırakılabilirler. Bunlardan emekli olma isteğinden sarfınazar edenler, yer değiştirme dönemi beklenilmeksizin atamaya tabi tutulurlar ve ikinci kez bu bent hükmünden yararlanamazlar."

7- Yer değiştirme döneminin beklenmeyeceği durumları düzenleyen fıkrada değişiklik yapıldı.

Yeni düzenleme şu şekildedir: "Dedektör Köpek İdarecisi, X-Ray Operatörü ve Gemi Arama Eğiticisi olarak görevlendirilenler, sağlık ve can güvenliği mazereti bulunanlar, bu Yönetmeliğin 13/A, 14, 15 ve 16 ncı maddeleri uyarınca ataması yapılanlar, görevden uzakta iken göreve iade edilenlerden bölge hizmet süresi dolu olanlar, 657 sayılı Kanunun 72 nci maddesi uyarınca kullanılan aylıklı izin ile her türlü aylıksız izinlerini kullanıp göreve başlayanlardan halen görevli oldukları hizmet bölgesi çalışma süresini dolduran veya yer değiştirme dönemi hesap tarihi itibariyle hizmet süresini tamamlayacak olanlardan ücretsiz izin kullanmaları nedeniyle bölge hizmet süresi eksik kalanların, ücretsiz izin dönüşü eksik kalan sürelerini tamamlamalarını müteakip yapılacak atamalarında ve bu fıkra kapsamında ataması yapılanların eşlerinin atamalarında yer değiştirme dönemi beklenilmez."

8- Farklı hizmet bölgeleri arasındaki naklen atamalar sırasında eski görev yerinden ayrılış ile yeni görev yerine başlayış tarihleri arasında geçen sürenin yanı sıra bu esnadaki hastalık izni süreleri de puanlandırmaya dahil edilmeyecek.

9- "Hizmet bölgesi dışında başka bir idarede geçici olarak görevlendirilen süreler hizmetin geçirildiği yerden puanlandırılır" düzenlemesi getirilmiştir.

10- Rotasyon uygulamasında sıralama getirildi. Buna göre önce Kurul kararı ile görev yeri belirlenenlerin atamaları yapılacak, daha sonra 5. bölgeye atama işlemi yapılacak.

11- Mazeret durumu tayinlerinde, 2014 yılında çerçeve yönetmelikte yapılan düzenlemeler aynen benimsenmiştir. Örneğin eşi özel sektörde kesintisiz 3 yıl çalışmayanlar nakil isteyemeyecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber