Zeybekci: Faiz indirmemenin maliyeti 15 milyar lira

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, faiz indiriminin zamanında yapılmamasının maliyetinin 15 milyar lira olduğunu söyledi.

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 26 Mart 2015 14:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Zeybekci: Faiz indirmemenin maliyeti 15 milyar lira

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, NTV - CNBC-e ortak yayınında NTV Ekonomi Müdürü Gökay Otyam'ın sorularını yanıtlıyor.

Zeybekci, faiz indiriminin zamanında yapılmamasının maliyetinin 15 milyar TL olduğunu söyledi.

Bu yıl yüzde 2.8 bu yıl öyle mi büyüyeceğiz?

2.7-2.9 üçü de olabilir.

Neden öyle hedeflediğimiz 5'ti?

2014 yılında Ukrayna-Rusya krizine rağmen, güneyimizde Irak yüzde 20'ler seviyesinde eksi. Suriye öyle. Avrupa Birliği yüzde 1'in altında bir büyümeye rağmen Türkiye ihracatını yüzde 5 arttırarak büyümesini de ihracata dayandırdı. Bu büyümeye ihracatın katkısı yüzde 2 seviyesinde. Ama diğer taraftan etrafımızdaki bütün bu gelişmelere rağmen Türk ekonomisi, iç piyasada istediğimiz büyümeyi istediğimiz katkıyı veremedi. Onun için böyle bir sapma oldu. Ama her şeye rağmen başarılı bir büyüme olarak görüyorum.

Faiz konusunda görüşlerinizi hep söylersiniz düşmeli diye. Onun etkisi olduğunu düşünüyor musunuz? En son tatlıya bağladık denildi ya faiz tartışması bitti mi?

Faiz tartışması bitmedi. Geçenlerde bir gazetenin başında futbolcu Arda Turan'ın bir açıklaması ekonomi ile ilgili. En sonunda Türkiye'de bazı şeyleri yapamıyorum çünkü Türkiye'de faizler çok yüksek dedi. Türkiye'de hiç kimse bu faiz oranları büyümeyi destekler, yatırım yapılabilir, bu oranlar ihracatı ve istihdamı arttıran oranlardır diye hiçbir kimse söyleyemez. Dolayısıyla bizde bunun yatırım yapılabilir seviyeye gelmesini istemek en doğal hakkımız. Orada tatlıya bağlanması demek diyalog konusunda. Daha çok bir araya gelerek daha takım halinde çalışarak zaten öyleyiz ama o görüntüyü vermemiz lazım.

Peki ama karşıt görüş diyor ki faiz merkez bankasının indirmesi ile olacak şey değil piyasada inmesi lazım. Faiz düşürülmeli mi yoksa başka yollarla faizin düşmesini mi beklemeli?

Dünyada 2014 yılının başından itibaren daha de belirginleşen ABD'deki parasal daralma başlaması çünkü ABD istediğini elde etti. Dünya bunun rahatlığını yaşadı büyüme ile ilgili iyi rakamlar almaya başladı, istihdamla ilgili iyi rakamlar almaya başladı bir rahatlama başladı. Ama Avrupa Birliği bu istediği sonuçları alamadı. ABD tek bir yapı olarak istediği refleksleri verebildi ama AB hantal yapısından istediği refleksleri veremedi. AB dedi ki parasal genişlemeye devam edeceğim, euronun değerlenmesini müsaade etmeyeceğim gibi tam tersi hareketlerde bulundu. Türkiye olarak bizim yapmamız gereken evet ABD'nin yapmış oldukları negatif bir etki dünyada estirecektir ama Türkiye dış ticaretinin yüzde 40'ını AB ile yapan doğrudan sermaye girişinin yüzde 72'sini AB'den sağlayan Türkiye'nin AB'nin almış olduğu kararlardan daha fazla etkileneceğini bizim öngörmemiz ve ABD'den kaynaklanan negatifliği fazlasıyla pozitif olarak nöturalize edeceğimizi öngörmemiz gerekiyordu. Dolayısıyla piyasayı gelecekte gidecek olduğu yere doğru öngörüp piyasayı oraya doğru merkez bankasının daha hızlı sürüklemesi gerekiyordu.

O zaman daha önce düşmeliydi diyorsunuz?

O dönemde 2014'ün Ocak'ında artışta bir abartma olmaması gerekiyordu sonra da düşerken çok çekingen davrandık. Önce piyasayı bir görelim piyasa ne yapacak sonra biz düşürürüz değil. Siz piyasayı çok tatlı bir şekilde öngörüleriniz doğrultusunda yönlendirmek ve piyasayı istediğiniz şekilde aşağıya doğru çekme görevini yapmak lazım. O zaman bu düşürmeleri piyasanın önünden giderek yapmak lazımdı. Bu döviz dalgalanmaları yaşanmadan önce çok daha rahat yapılabilir olarak görüyorduk biz bunu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber