Genel Kurul'da yeni madde ihdası için önerge verildi

Petrolün boru hattıyla taşınmasına ilişkin mal teslimi ve hizmetlerin KDV'den muaf tutulmasına ilişkin önerge tartışma yarattı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Mart 2015 22:28, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58
Genel Kurul'da yeni madde ihdası için önerge verildi

TBMM Genel Kurulu'nda, görüşülen Torba Kanun Teklifi'ne "petrolün boru hattıyla taşınmasına ilişkin mal teslimi ve hizmetlerin KDV'den muaf tutulmasına ilişkin düzenleme"nin eklenmek istenmesi tartışma yarattı.

Birleşimi yöneten Başkanvekili Sadık Yakut, teklifin 27. maddesinin kabul edilmesinin ardından, AK Parti milletvekilleri tarafından verilen Katma Değer Vergisi Kanunu'na geçici madde eklenmesiyle ilgili yeni madde ihdasına ilişkin önerge verildiğini ancak 3. maddenin görüşmelerinden sonra verilmesi gerektiği için işleme alınamayacağını söyledi. Yakut, CHP'nin Taşkömürü Havzasındaki Taşınmaz Malların İktisabına Dair Kanun'da bir değişiklik öngören madde ihdasını içeren önergesinin de iç tüzüğe göre görüşülmekte olan tasarı ve teklifin konusu olmadığını ve işleme konulamayacağını kaydetti.

Daha sonra AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, usul tartışması açılmasını talep ederek, bu konuda daha önce örnek uygulamalar olduğunu ve konu bütünlüğü içerisinde teklifte kanunun yer aldığını kaydetti. Kubat, "Sırasının geçmiş olması bunun görüşülmesine mani değildir" görüşünü savundu.

Kubat, teklifin 27. maddesinden sonra yeni 28. madde ihdası noktasında bir önerge verdiklerini belirterek, "Daha önce sırası geçen maddelerle ilgili Genel Kurul'da verilen önergeler kabul edilmiş. Sehven olabilir, bazen acil konular o maddeyle ilgili iki üç madde geçtikten sonra da anlaşılabilir. Bu konuda asıl olan, bu yeni madde ihdaslarına yönelik Komisyon'un salt çoğunluğunun ve Genel Kurul'un kararıdır" dedi.

Bunun üzerine Yakut, birleşime iki kez ara vererek, grup başkanvekillerini görüşmeye çağırdı.

Bu arada görüşmeler sırasında CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Komisyon sıralarını işaret ederek, "Sayın Başkanım milletvekilleri Genel Kurul salonunda yemek yiyebilir mi? Arka sırada oturan, Başkanlık Divanı'nda da görev yapmış olan bir milletvekili orada yemek yiyor. Böyle bir şey olabilir mi?" diye sordu.

Yakut, "Kimse, bilmiyorum ama doğru değil" diyerek uyarıda bulundu.

- "Milyar dolarlar nasıl son dakika önergeleriyle birilerine cukka oluyor, millet bilsin"

Yemek arasının ardından başlayan birleşimde, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve bazı milletvekillerinin imzasıyla yeni madde ihdası için önerge verildi. Önerge okunmadan önce söz alan HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan itiraz etti. Kaplan'ın itirazı üzerine usul tartışması açıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Doğan Kubat, madde ihdası konusunda Genel Kurul'da farklı uygulamalar olduğunu belirterek, üzerinde uzlaşma olmadan da yeni madde ihdasının yapıldığını söyledi. Tasarı ile teklifle ilgisi kurulabilecek bir maddenin ihdasını önerdiklerini anlatan Kubat, ayrıca teklif kapsamında olan düzenlemede değişiklik getirdiklerini kaydetti.

HDP Şırnak Milletvekili Kaplan, birleşimin başında Başkanvekili Sadık Yakut'un yeni madde ihdasının görüşülemeyeceğini söylediğini belirterek, "Ne oldu da fikriniz değişti? Sözleriniz tutanakta var. İlgili diye her değişiklik yapılacak mı? Dersinizi iyi çalışmıyorsunuz. Reisin yerinde olsam hiçbirinizi milletvekili adayı yapmam. İşinizi doğru dürüst yapın" dedi.

Yapılmak istenen düzenlemenin uluslararası sözleşmeyle ilgili olduğunu savunan Kaplan, "Boru hatlarının taşımasından, petrolün mal teslim ve hizmetinden hangi şirketler yararlanıyor, haydi bir çıkın açıklayın. TANAP'ı, BTC'yi, Mavi Akım'ı, Kerkük-Yumurtalık da var. Kerkük-Yumurtalık'tan Zaho'ya kadar olan petrol hattını hangi şirkete verdiniz, onu da açıklayın. Yüzde kaç komisyonla daha ucuza verdiniz? Onu da açıklayın ki milyar dolarlar nasıl bu son dakika önergeleriyle birilerine cukka oluyor, bunu da millet bilsin. Komisyon çoğunluğunuz kadını erkek, erkeği kadın yapamaz" diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Başkanvekili Yakut'un birleşimin başında verilen ve teklifle ilgili olmayan üç ayrı önergeyi okuduğunu ve işleme koymayacağını söylediğini belirterek, Yakut'un tutumunu değiştirecek bir durum görmediğini söyledi. Arada görüşmelerin yapıldığını, CHP olarak Zonguldak'ta mülkiyet sorununun çözülmesi gerektiği kanaatini paylaştıktan sonra bunun girmesine karar verildiğini anlatan Hamzaçebi, Genel Kurul'un onayına sunulacak ve Yakut'un tutumunu değiştirecek tutum görmediğini kaydetti.

Konuşmaların ardından yeni madde ihdas edilmesi AK Parti'li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.

- Yemen'deki operasyon

Bu sırada söz alan HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, "Şu anda gelen haberlere göre Yemen'deki operasyonla ilgili İranlı yetkililerden çok büyük bir bölgesel savaşın nedeni olabilecek değerlendirmeler haber sitelerine düşüyor. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan da Yemen'deki operasyona her türlü lojistik desteği vereceğini açıklayan bir takım beyanlarda bulunmuş. Türkiye ile İran'ı savaş boyutunda karşı karşıya getirebilecek olan bu gelişmelerle ilgili acil olarak Genel Kurul bilgilendirilmelidir" dedi.

Komisyon sırasında oturan Çalışma ve Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Ülkemizin dışında komşu ve dost ülkelerde meydana gelen gelişmeler konusundaki talebi ilgili bakan arkadaşlarımıza iletip, Meclis çalışmaları sırasında mümkün ise bilgilendirmenin yapılması, değilse en kısa sürede bilgilendirmeyle ilgili gereğinin yapılacağı inancı içindeyim. Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmesi, tamamen kendi takdirleridir" dedi.

Daha sonra, petrolün boru hattıyla taşınmasına ilişkin mal teslimi ve hizmetlerin KDV'den muaf tutulmasını içeren önerge üzerinde görüşme açıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber