Rektörden iflas uyarısı

Haber Giriş : 04 Ağustos 2006 09:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

GAZİ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kadri Yamaç, Maliye Bakanlığı'nın Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'nin ardından üniversite hastanelerinin büyük gelir kaybına uğradığını ifade ederek, ?İflasa doğru gidiyoruz. Üniversite hastanelerinin 3 aydan fazla ayakta kalacağına inanmıyorum? dedi. Yamaç, Maliye Bakanlığının, tebliği gözden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Yamaç, 1995-2005 döneminde, devletin üniversite bütçelerine katkısının yüzde 69'dan yüzde 57'ye gerilediğini, üniversite bütçelerindeki döner sermaye gelirlerinin yüzde 27'den yüzde 38'e yükseldiğini belirtti. Üniversitelerin öz kaynaklarını artırabilmek için iktisadi işletmeler kurması gerektiğini söyleyen Yamaç, üniversitelerin ayakta kalabilmesi için döner sermaye gelirlerine muhtaç olduklarını belirtti.

KAYIP BÜYÜYOR

Döner sermaye gelirlerinin çok büyük bir kısmının üniversite hastanelerinden sağlandığını ifade eden Yamaç, ancak son bir-iki yıldır, devletin üniversite bütçelerine katkısının azalması yanında, başka olumsuzlukların da oluşmaya başladığını kaydetti. Yamaç, ?Örneğin geçen yıl, hiçbir şeyin fiyatı düşmediği halde, Bütçe Uygulama Talimatı ile hastalardan tedavi ücreti olarak kesilen paralar yüzde 15-30 oranında azaldı? dedi. Bu uygulamanın Gazi Üniversitesini 34 milyon YTL kayba uğrattığını belirten Yamaç, Şubat 2006'da çıkarılan Bütçe Uygulama Talimatı ile üniversitenin bu yıl da 27 milyon YTL daha kayba uğrayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

SİMİT PARASINA

Tebliğe göre, bilgisayarlı tomografi için 70 YKr ödeneceğine işaret eden Yamaç, ?üniversite hastanelerinin, simit parasına tomografi çektiklerini? söyledi. Yamaç şöyle konuştu: ?Bir tomografi cihazı 2 milyon YTL. 70 YKr ile kaç bin tane biriktirilirse biriktirilsin, bu cihazın yıllık bakımı yaptırılamaz. Üniversite hastaneleri 3 aydan fazla ayakta kalmaz.?

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber