2010 KPSS sorularının paralele gittiğinin delilleri

KPSS skandalında gözaltına alınanların ifadeleri Paralel usulsüzlüğü deşifre etti. Soruşturma kapsamında ortaya çıkan sonuçlar soru hırsızlığının boyutunu gözler önüne seriyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 27 Mart 2015 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2010 KPSS sorularının paralele gittiğinin delilleri

Tuğba Ceyhan

2010 KPSS skandalı ile ilgili yürütülen soruşturma hız kazanırken soruşturma kapsamında ortaya çıkan sonuçlar soru hırsızlığının boyutunu gözler önüne seriyor. Soruların paralel yapıya yakın kişilere sızdırıldığını gösteren deliller şöyle;

Sorular mail ile gönderildi

10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan Kamu Personel Seçme Sınavı'nda (KPSS) soruların çalındığı iddialarının basına yansıması üzerine Yalvaç Cumhuriyet Başsavlığı, 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı. Bu sırada, Türk Eğitim-Sen Başkanı İsmail Koncuk'un, "Sınavdan 5 gün önce soruların bir kişinin e-mail adresine gönderildiğini" söylemesi üzerine, ilk şüpheli Baki S'ye ulaşıldı.

Şüpheli Baki S'ye, soruların Ankara Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği'nde çalışanı Bekir K. tarafından e-mail aracılığıyla gönderildiği tespit edildi. Bunun üzerine Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı şüpheli Baki S'nin bilgisayarında yaptığı incelemede 3 adet klasör tespit etti. Birinci klasörün içerisinde iki dosya bulunduğu bu dosyaların ilkinde 20 sayfadan oluşan 'eğitim bilimleri testi' başlığında 120 soru bulunduğu 'PDF' uzantılı dosya belirlendi. Birinci klasördeki ikinci dosyada ise "62, 71, 82 ve 117" yazılı metin dosyası bulundu. İkinci klasörde de 4 adet HTML dosyası, bir adet metin dosyası ve iki adet doküman dosyasının olduğu tespit edildi. Son klasörde ise 17 adet HTML dosyasının bulunduğu belirlendi. KPSS sorularının içerisinde yer aldığı belirlenen dosyanın sınavdan 5 gün önce, 5 Temmuz 2010'da saat 14.22'de oluşturulduğu tespit edildi.

Cemaatle bağlantısı

Baki S. da ifadesinde, "KPSS sorularının Berat'a nasıl ulaştığını bilmiyorum. Üniversite döneminde Gülen cemaatinin evlerinde kaldı. Berat da cemaatle bağlantısı var" dedi.

İlk soruşturmayı açan savcı soruşturmadan el çektirildi

Yalvaç Cumhuriyet Başsavcısı Ayhan Gökalp'ın yürüttüğü soruşturmada incelemeler sonucu KPSS sorularının paralel yapıya yakın kişilere servis edildiği ortaya çıktı. Bu durumdan rahatsız olan paralel yapı, HSYK'daki ağırlığını da kullanarak Başsavcı Gökalp'ı tasfiye etti. Dosya, yetkisizlik kararı ile 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara'ya gönderildi ve soruşturma Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan'a verildi. Ancak Sakınan tarafından soruşturma kapsamında UYAP'a hiçbir veri girilmedi. Bu dönemde 2010 KPSS'ye ait soru kitapçıklarının yine Şadan Sakınan'ın oluru ile imha edildiği belirlendi. Sakınan'ın ardından birkaç savcı daha değiştiren dosya en son Memur Suçları Bürosu'nda görevli savcı Yücel Erkman'a verildi.

Tarihte görülmemiş hırsızlığı gözaltına alınan şüpheliler de itiraf etti

Hafta başı gözaltına alınanzanlılardan 4'ü suçlamaları kabul ederek itirafta bulundu. Zanlıların tamamının Ankara'daki bir dernek üzerinden birbirleriyle irtibatları olduğu, soruların derneğe getirildiği ve cemaat üyelerine buradan dağıtım yapıldığı iddia edildi.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BAŞARI

Sınavla ilgili şaşırtıcı sonuçlar görüldü. Buna göre;

-"Daha önce hiçbir dönemde eğitim bilimleri alanında 120 sorunun 120'sini ve 119'unu doğru cevaplayan olmadığı halde, 2010 yılı sınavında tam 350 kişinin 120 sorunun tamamını da doğru cevapladığı görüldü. Bu 350 kişinin 70'inin karı-koca, 23'ünün akraba olduğu, 52 adayın ise aynı adreste veya aynı apartman, site veya sokakta ikamet ettiğini belirledi."

-"Aynı şekilde 423 kişinin ise bir eksikle 119 sorunun tamamını doğru cevapladığı belirlendi. 100 ve üzeri net doğru yapan kişi sayısının 3 bin 227 olduğu, bunlardan 637'sinin birinci derece akraba, 446'sının karı-koca oldukları görüldü. Bu kişilerden 980 adayın aynı adres, apartman veya sokakta ikamet ettiği de tespit edildi."

-"100 ve üzeri net yapan 3 bin 227 kişiden 1174'ünün ikinci iptal edilen sınav sonrasında ikinci sınava girmediğini bildirildi. "

Zaman'ı yalanlayan itiraf

Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren Baki S., ifadesinde paralel medyanın sorular mail ortamında mı flash bellekle mi konusunda yaratmaya çalıştığı kafa karışıklığına da cevap niteliğinde. Baki S. İfadesinde özetle: "Üniversiteyi kazandıktan sonra Bursa'da bu dershane yöneticilerinin yardımıyla Fethullah Gülen Cemaatine ait evlerde kaldım. Sınav soruları sınavdan 3 gün önce yani 7.7.2010 günü Berat K. Tarafından [email protected] adresine e-mail ile gönderildi. Gelen soruları Süleyman İ.'ye ait bilgisayarı açarak bir flash bellek ile aldım. Soruları da bilgisayardan sildim." Bu arada gözaltına alınan K.B, B.C, S.S. ve B.S'nin 'paralel yapı' adına yardım topladıkları öğrenildi. 'Himmet'ler arasında bin 816 koyunun da bulunduğu belirtildi.

Paralel delil kararttı

2010 KPSS soruşturmasında hazırlanan bilirkişi raporunda paralelin delil kararttığı görüldü. Bilirkişiler tarafından soruların dağıtıldığı bilgisayarın incelenmesi sonucunda 2008 yılında alınan ve sınav sorularının şüphelilere dağıtıldığı belirlenen bilgisayarın tarihinde oynama yapıldığı tespit edildi. Bilirkişi raporunda, "2010 yılında yapılan yedekleme işleminin ardından işletim sisteminin, bilgisayar sisteminin sistem saati değiştirilerek (02.08.2008 23:27:23) yeniden kurulduğu ve sistem saatinin kurulum işleminin ardından yeniden düzenlendi" denildi. Buna göre incelenen bilgisayarda Windows XP işletim sisteminin 2008'de kurulduğu ancak bilgisayardan 2010 yılına kadar hiçbir işlem yapılmadığı görüldü. Bilgisayar sisteminin sistem saatinin 2010 yılında yapılan yedekleme sonrası değiştirildiği tespit edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber