'Kriz çözülmezse THK batar'

Yolsuzluk operasyonunun ardından iş göremez hale gelen THK'nın başkanı Öktem, Yıldırım'ın amacının THK'yı ortadan kaldırmak olduğunu öne sürdü

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Mart 2015 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Kriz çözülmezse THK batar'

Mithat Yurdakul

Yolsuzluk operasyonunun ardından yönetim çatışması yaşayan ve iş göremez hale gelen Türk Hava Kurumu'nun (THK) davalı tarafları Milliyet'e konuştu. THK Başkanı Vacit Öktem, Atatürk'ün mirası olan kurumun son durumu ile ilgili Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Hava Korgeneral Mehmet Şanver ile görüştüğünü, inceleme için müfettiş görevlendirildiğini ifade ederek "Vakıflar Genel Müdürlüğü konuya el koymazsa THK batar" dedi. Osman Yıldırım'ın avukatı Erhan Eğilmez ise Yıldırım'ın tahliyesini istediklerini kaydedip, "Yapılan suçlamalarla ilgili delil sunamadılar" diye konuştu.

"Cezaevinden yönetim" ilgili bilgi veren Öktem, cezaevindeki Osman Yıldırım'ın icraatları için şu iddialarda bulundu:

"Vakıf üzerinde 13 ayrı şirket kurulmuş. Gelir yatırım ortaklığı, turizm, iletişim gibi alanlarda faaliyet göstermek yerine kurumun havacılıkla ilgilenmesi gerekiyor. Eski başkan (Yıldırım), uçakları bile vakfa aktarmış. Akrabalarını üniversitenin mütevelli heyetine doldurmuş. Cezaevinden vakfı yönetiyor. Amacı THK'yı ortadan kaldırmak. THK'nın gayrimenkullerini kredilerine kefalet olarak ipotek ettirmişler. Buna ne yapabiliriz diye düşündük. Vakıftan bize bilgi verilmiyor. THK yönetimini saymıyorlar. Şirketlerde kendisini işçi olarak göstererek 13 şirketten 7'şer bin lira maaş bağlatmış. Bunları da iptal ettik. 800 küsur milyonluk da kredi alınmış."

Yıldırım'ın vakıf yönetimini yerleştirdiği tanıdıkları ve çıkardığı yönetmeliklerle vakfı işlemez hale getirdiğini söyleyen Öktem şöyle devam etti:

"Vakıflar Genel Müdürlüğü 3 müfettiş görevlendirdi. Arınç'la görüştüm. Vakıflar Genel Müdürü'nü aradı, 'süreci tamamlayın' dedi. Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı ile görüştüm. 'Bu kurum batarsa sizi de yaralar. Çünkü Hava Kuvvetleri önerdi, Osman Yıldırım öyle seçildi. Bu adama bir dur deyin, haber gönderin' dedim. Şanver Paşa da 'haber göndereceğim ama çamura batmış, işe yarar mı bilmiyorum' dedi. Cezaevine ben de haber gönderdim. 'Ben yakında çıkarım; vakfı ben idare ederim, derneği de Vacit bey idare eder' demiş. Vakıflar Genel Müdürlüğü konuyla el koymazsa THK batacak."

'Delil sunmadılar'

Osman Yıldırım'ın avukatı Erhan Eğilmez, Yıldırım'ın THK Üniversitesi'nin mütevelli heyetiyle ilgili yazısının önceki heyetle ilgili olduğunu savunarak, 20 Mart'ta yeni bir seçimle üniversite yönetiminin değiştiğini söyledi. Eğilmez, ortaokul mezunu Sadık Karayel'in üniversite yönetiminde olmasının açıklamasını ise "Mütevelli heyeti, 'okumuş cahildense ortaokul mezunu daha çok işime yarar' diyor" diyerek yaptı. Avukat Eğilmez bankaya verilen talimat mektubu için de "Öğrenci harçları yatıyor. Eski rektör Ünsal Ban, şubat ayında yatırması gereken parayı ocak ayında yatırmak istemiş. Parayı şahsi işlerinde kullanmasın diye bunu yaptık. Böylece paraların bir kısmını kullanamamış oldu" dedi. Osman Yıldırım'ın tahliyesini istediklerini kaydeden Eğilmez, "Yapılan suçlamalarla ilgili delil sunamadılar. Tahliye talebimiz yarın (bugün) görüşülecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber