Dişsizlik, psikolojik sorunlara da neden oluyor

Atatürk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Çanakçı, dişsizliğin sadece bir hastalık değil, aynı zamanda sosyal bir problem olduğunu belirterek, "Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak önemli bir sıkıntı olan dişsizlik, sağlıklı bir bireyin oluşmasının önündeki en büyük engellerden biridir" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Mart 2015 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Dişsizlik, psikolojik sorunlara da neden oluyor

Çanakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diş eti hastalıklarının iki diş arasındaki zayıf bölgeden başladığını bunun için ağız ve diş sağlığına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Diş eti hastalıklarının en bariz belirtisinin diş kanamaları olduğunu ifade eden Çanakçı, diş fırçalarken kanama varsa muhakkak doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

Çanakçı, "Çok ağrılı hastalıklar olmadığı için hasta hekime zamanında gitmez. Bizim toplumdaki en büyük sorun ağrı hissetmeden doktora gitmiyoruz. Oysa ağrı çok sonraki belirtidir ve çok şiddetli değildir. Diş eti hastalıklarında en bariz belirti kanamadır" ifadesini kullandı.

Toplumsal kültür gereği, oral hijyene yeteri kadar dikkat edilmediğini dile getiren Çanakçı, ağız ve diş sağlığı temizliğinin çocukluk döneminde kazandırılması gerektiğini belirtti.

Özellikle son yıllarda Milli Eğitim Bakanlığı ile bazı firmalar tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde ilkokullarda oral hijyen konusunda atılım olduğunu vurgulayan Çanakçı, bu konuda en büyük görevin ailelere düştüğünü belirtti.

Ağız ve diş sağlığının, dişsizliğin, önemli bir problem olduğuna değinen Çanakçı, "Dişsizlik sadece bir hastalık değil, aynı zamanda sosyal bir problemdir. Hem psikolojik hem de fizyolojik olarak önemli bir sıkıntı olan dişsizlik, sağlıklı bir bireyin oluşmasının önündeki en büyük engellerden biridir. Onun için özellikle dişsizlikle mücadele için implant tedavisi uyguluyoruz. İmplant, dişlerin biyomekanik olarak geri kazanılması anlamına geliyor" diye konuştu.

- "Türkiye'de implant kullanımı, Avrupa ülkelerinde daha yaygın"

Günümüzde modern diş hekimliğinde en çok kullanılan dişsizlikle mücadele yönteminin implant olduğuna dikkati çeken Çanakçı, implantın dişten çok kök görevi gördüğünü söyledi.

İmplant tedavisinin günümüzde oldukça yaygın olduğunu belirten Çanakçı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de implant kullanımı, Avrupa ülkelerinin birçoğundan daha fazla. Modern diş hekimliğinin bize sunduğu bir mucize olarak da değerlendiriyoruz. İmplant yapımında eğer uygun koşullar, uygun hasta seçimi uygun teknikler, yeterli ekipman ve tecrübe söz konusuysa diş hekimliğinde kullanılması son derece doğru bir tedavi yöntemidir. Biz fakültemizde de uyguluyoruz ve hastalarımız son derece memnun. Eski dişsizlikle mücadele yöntemlerinde, klasik köprüler, total protezler takılırken sağlıklı dişlere de zarar veriliyordu. İmplant tedavisiyle bu sorun ortadan kalktı."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber