Ayrılık kaygısı problemini aşın

Bazı çocuklar yeni maceralara atılmak, yeni arkadaşlar edinmek veya kendilerine göz kulak olacak yeni biriyle vakit geçirmek için can atarlar. Bazıları ise anne veya babasından ayrılırken kaygı duyar, hatta korkuya kapılır.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 28 Mart 2015 23:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ayrılık kaygısı problemini aşın

Çocuğunuzla ayrılık anlarını kolaylaştıracak ipuçları

Bu durumda ne yapmalı?

İşte bu ayrılıkları daha sorunsuz atlatabilmeniz için birkaç ipucu. Yaşı çok küçük olsa bile, hayatınızda yapacağınız yeni bir düzenleme hakkında çocuğunuzla önceden konuşun ve yeni durumun nasıl olacağı konusunda onun da fikirlerini alın.

Size yönelteceği tüm soruları cevaplayın. Geçici bir süre için ondan ayrılacağınızı ve mutlaka geri döneceğinizi ona açıklayın. Eğer döneceğiniz saati belirttiyseniz, sözünüze sadık kalın.

Çocuğunuz yuva, okul veya bir bebek bakıcısıyla yeni bir düzene geçtiği ilk günlerde, kendinizi, bir süre onun yanında kalacağınız şekilde ayarlayın. Yeni düzenine alışma aşamasında sizin de bu sürecin bir parçası olduğunuzu gördüğünde, kendini güvende hissedecektir.

Kendini daha iyi hissetmesi için sevdiği bir nesneyi, örneğin oyuncak ayısınıveya battaniyesini yanında götürmesine izin verin. Bazı çocuklar yanlarında bir aile fotoğrafı taşımaktan da hoşlanabilir. Okuldan, bu gibi eşyaların getirilmesinde bir sakınca olup olmadığı konusunda önceden bilgi almayı unutmayın.

Yeni bakıcısı veya öğretmeni ile çocuğunuzun duyguları hakkında konuşmalısınız. Mümkünse yeni düzene geçmeden veya okula başlamadan önce çocuğunuzun onlarla tanışmasını sağlayın. Sizin yokluğunuzda kendisiyle bu kişinin ilgileneceğini anlatın.

Çocuğunuza belirli bir süre onun yanında kalacağınızı, daha sonra gideceğinizi açıklayın ve bu planınızı uygulayın. Bakıcınız, çocuğunuzun siz gittikten sonra sakinleşeceğini söylediğinde, sözüne itimat edin. Bu hemen hemen her durumda geçerlidir; çocuğunuz siz oradan ayrıldıktan sonraki ilk birkaç dakika içinde her zamanki neşeli haline geri döner.

Öğretmenlerin ve bakıcıların geri bildirimlere göre, alışma evresinde, ebeveynin çocuğun yanında gereğinden fazla kalması, çocukta güven duygusundan çok, kafa karışıklığı ve karmaşaya sebep olmaktadır.

Eğer şartlar müsaitse, çocuğunuzun bulunduğu odayı görünmeden izleyin. Çocuğunuzun ne kadar hızlı bir şekilde ortama ayak uydurduğunu kendi gözlerinizle görmek içinizi rahatlatacaktır.

Günün sonunda çocuğunuzla biraraya geldiğinizde onu neşeyle karşılayın. Gün içinde yaptığı çalışmalara bakmak ve katıldığı etkinlikleri dinlemek için vakit ayırın. Çocuğunuz günü nasıl geçirdiğini sizinle paylaşmak isteyecektir. Biraraya geldiğinizde neşeli paylaşımlarda bulunmak, ayrılıktan duyulan üzüntüyü en aza indirmenin bir yoludur.

Ne kadar çabalarsanız çabalayın, bazen çocuğunuzun yeni düzene alışamadığı da olur. Eğer çocuğunuz her geçen gün daha öfkeli bir hale geliyorsa ve haftalar sonra dahi yeni düzene ısınamadıysa, başka seçenekleri değerlendirme vakti gelmiş olabilir. Yeniden bir düzen değişikliği yapmadan önce, çocuğunuzun uyum sağlayabilmesi için alınabilecek başka önlemler olup olmadığını görmek adına bir kez daha bakıcı veya öğretmeni ile görüşün. Sonuçta, çocuğu için en iyisini bilen anne babadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber