CHP'de ön seçim günü

CHP'de milletvekili aday listesini belirlemek için hakim denetiminde ön seçim yapılacak, CHP üyeleri oy kullanacak. İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ön seçim yapılan iller arasında. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da İzmir'den yarışa katılıyor.

Haber Giriş : 29 Mart 2015 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de ön seçim günü

CHP'de ilk kez tüm üyelerin katılımıyla bir ön seçim yapılıyor. Daha önce de milletvekili aday listelerini belirlemek için ön seçim yapan CHP bu kez delegeyle değil tüm üyelerin katılımıyla ön seçim yapma kararı aldı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin milletvekili aday listesi belirlenirken Türkiye genelinde 906 bin 724 üyeye söz hakkı verildiğini açıkladı. CHP 40 ilde toplam 55 seçim çevresinde ön seçim yapacak. Yüksek Seçim Kurulu gözetiminde üyelerin oyları ile milletvekili adayları belirlenecek. CHP 11 ilde ise örgüt denetiminde ön seçim yaptı. 30 ilde ise milletvekili adayları merkez yoklaması ile yani genel merkez tarafından belirlenecek.

CHP lideri İzmir'de yarışıyor

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da "ön seçim yarışında ben de varım" dedi. CHP lideri İzmir ikinci bölgeden ön seçime girme kararı aldı. 2002'den bu yana İstanbul'dan milletvekili seçilen Kılıçdaroğlu bu kararla seçim bölgesini de değiştirmiş oldu. CHP liderinin ön seçime girme kararında parti tabanında bir motivasyon yaratmanın yanı sıra CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, eski CHP Genel Sekreteri Önder Sav ve eski Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün de ön seçime girme kararının etkili olduğu yorumu yapıldı.

Büyükşehirlerde fermuar yöntemi

CHP'de İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya ve Aydın'da milletvekili adayları hem ön seçimle hem de kontenjan yöntemiyle belirlenecek. Yani fermuar yöntemi uygulanacak. Buna göre belli sıralar kontenjan adaylarına diğer sıralar ise ön seçimle belirlenecek adaylara ayrıldı. İstanbul birinci bölgede 1, 3, 5, 7 ve 9.sıra genel merkez tarafından belirlenecek. 2, 4, 6 ve 8.sırada yer alacak adaylar ise ön seçimle netleştirilecek. Benzer uygulama Ankara ve İzmir için de geçerli olacak.

Antalya ve Aydın'da ise 1 kontenjan adayı olacak, diğer tüm adaylar ön seçimle belirlenecek. Bursa, Edirne, Isparta, Kırklareli, Kütahya ve Rize'nin de dahil olduğu 35 ilde ise kontenjan adayı olmayacak.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu büyükşehirlerde kontanjana ayrılan birinci sıraların kadın adaylara verileceğini açıklamıştı. Bu durumda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu İzmir'deki seçimden birinci çıksa bile ikinci sıradan aday gösterilecek.

Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber