Emek yoğun sektörler Doğu'ya kaydırılacak

BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu'nun önümüzdeki hafta açıklayacağı sanayiye teşvik paketinin detayları netleşmeye başladı. Pakette emek yoğun sektörlerin doğu ve güneydoğuya kaydırılması, imalat sanayine özel teşvikler getirilmesi ve tasarıma verilen teşviğin artırılması da bulunuyor.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 30 Mart 2015 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Emek yoğun sektörler Doğu'ya kaydırılacak

Hacer BOYACIOĞLU

İMALAT SANAYİ TEMEL

Hükümete yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre, ekonomi bakanlarının katılımıyla bu hafta yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında paket değerlendirildi ve olumlu bulundu. Paketin son rötuşlarını ise halen ekonomi bürokrasisi yapıyor. Kaynaklar, "Bu paketin en önemli özelliği imalat sanayine yönelik olması" vurgusunu yapıyor. İmalat sanayinin toplam üretimde giderek düşen payının artırılması için; böyle bir çalışmanın başlatıldığının altı çiziliyor.

Bir basın toplantısı yapılarak duyurulması beklenen düzenlemelerin, sanayicilerle Davutoğlu'nun yapacağı bir toplantıda da açıklanabileceği belirtiliyor. İstanbul'daki yoğunlaşmanın da paketin unsurlarından biri olduğuna vurgulanıken, "İstanbul çok yoğunlaştı. İş yapmak, üretim yapmak zorlaştı. Bu nedenle son teşvik sistemiyle birlikte emek yoğun sektörlerin doğu ve güneydoğuya yönlendirilmesi çabası önümüzdeki dönemde daha da ciddi bir şekilde yapılacak" bilgisi veriliyor. Bir diğer öne çıkan unsur da esnek çalışma olacak. Esnek çalışma mevzuatının kısmen yaşama geçirildiği, ancak tam olarak uygulanmaması nedeniyle istihdamda sıkıntı yaşandığını belirten ekonomi yönetiminden bir yetkili, "Örneğin işsizlik oranlarının artmasının önemli nedenlerinden biri kadınların istihdama daha çok katılması. Bu orta vadede olumlu, ancak kısa vadede işsizlik rakamlarını artırıyor. Bu nedenle de esnek çalışma; istihdamı artırmada vazgeçilmezlerimizden biri olmak zorunda" görüşlerini dile getirdi.

2009 sonrasında uygulamaya sokulan istihdam teşvikleri de tekrar gündemde. Bu teşviklerin kaldırıldığı, bu nedenle uygulamaya sokulabilecek olanların gözden geçirilip tekrar faaliyete geçirileceği bilgisi veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber