Sanayici üretim şartlarından şikayetçi

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Merkezi'ni ziyaret eden ASO 1'nci OSB Başkanı Ahmet Kaya, yeni yatırımlar için kredi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini söyledi

Kaynak : Dünya
Haber Giriş : 30 Mart 2015 19:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sanayici üretim şartlarından şikayetçi

ANKARA - Ankara Sanayi Odası 1'nci OSB Başkanı Ahmet Kaya, bankaların özellikle döviz kredilerinde yüksek faiz uyguladığını belirterek, işsizliği düşecek, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için gerekli olan yeni yatırımların bu koşullarda yapılmasının çok zor olduğunu söyledi. Kaya, TCDD'nin sanayicinin yükünü karayolundan bile pahalı taşıdığını belirterek, bunun da düşürülmesi gerektiğine işaret etti.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Genel Merkezi'ni ziyaret eden Ahmet Kaya, sanayicilerin üretim ve yatırıma başlama aşamasında yaşadığı sorunları paylaştı. Son iki senedir gerek içerde, gerekse bölge ve komşu ülkelerinde yaşanan olayların ekonomiyi ciddi şekilde etkilediğini dile getiren Kaya, buna rağmen pratik yapıda olan iş dünyasının alternatif pazarlara yönelerek ihracat sorununu kısmen de olsa aştığını kaydetti.

"İthalatla ekonomi canlanır ama işsizlik çözülmez"

Türkiye ekonomisinin de zor günlerden geçtiğini dile getiren Ahmet Kaya, "Daha çok üretim yapmamız gerekiyor. Sadece ithalat ile yapılan ticaret canlı olabilir ama faydası olmaz, işsizlik sorunu çözülmez" dedi. Reel sektörün iyi ortamda iş yapmak istediğini, işsizlik gibi kronik sorunların çözülmesi için ise yatırım ortamının iyileşmesi gerektiğini dile getiren Ahmet Kaya, "Avrupalı sanayici yüzde 2 ile kredi kullanırken, yüzde 1.5-2 ile kaynak bulan bankalar Türk sanayicisine yüzde 8 ile kredi kullandırıyor. Bu koşullarda yabancı firmalarla rekabet etmek ve kar elde etmek çok zor" diye konuştu. Kaya, 500 milyar dolarlık ihracatı da yine sanayicinin yapacağını belirterek, "Piyasa şartlarında uygun kredi bulunabilirse bu hedefe ulaşılabilir. Biz bağış istemiyoruz, uygun koşullarda kredi istiyoruz" dedi.

Körfez bölgesinde yatırıma yönlenecek 2 trilyon dolarlık fon olduğunu, Malezya'nın ise yıllık 160 milyar dolarlık fon çektiğine vurgu yapan Kaya, sukuk gibi çeşitli yöntemlerde bu sermayenin Türkiye'ye önemli miktarda sermaye gelebileceğini anlattı.

TCDD'nin fiyat politikası çok yüksek

ASO 1'nci OSB bünyesindeki firmaların yıllık 2.5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiği bilgisini veren Ahmet Kaya, lojistik maliyetlerinin yüksekliğinden şikayetçi oldu. Bir konteynerin karayolu ile 2 bin liraya limana taşınırken, aynı ürün için TCDD'nin 2 bin 500 lira talep ettiğini dile getiren Kaya, tarifelerin yeniden gözden geçirilmesini istedi. Bölgenin geçen yıl elektrik ve doğalgaz kullanımının yüzde 7 arttığını ve halen 30 bin kişiye istihdam sağlandığını kaydeden Kaya, ara eleman konusunda da ciddi sıkıntı yaşandığını söyledi.

Kısa süre önce Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile bir araya geldiklerini aktaran Kaya, Mısır'la ilgili taşımacılık sorununun çözüme kavuşacağının gündeme geldiğini ifade etti.

Türkiye'nin OSB içindeki ilk teknoparkını Hacettepe Üniversitesi ile birlikte kuracakları bilgisini veren Ahmet Kaya, başta ODTÜ olmak üzere diğer üniversitelerle de başka teknopark kuruluşu için görüşmelerin sürdüğünü anlattı. Daha önce ticaret merkezi yapmak üzere 40 milyon lira harcayarak yaptıkları binayı teknoparka çevireceklerini belirten Kaya, OSB'nin 7 milyon metrekarelik genişleme alanında 70-80z sanayicinin yatırım yapmak için uyun koşulları beklediğini kaydetti.

Kamu alımlarında yerli ürünlere yüzde 15 fiyat avantajı sağlanmasına ilişkin yasal düzenlemeye bürokratların yeni yeni adapte olmaya başladığını belirten Ahmet Kaya, Ankara'da yapılması planlanan 20 milyar dolarlık kamu hastanesi yatırımda kullanılacak 5 milyar dolarlık ürünün Ankara'da temin edilebileceğini dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber