Kanserde doğru ilaçla etkin tedavi dönemi

Son dönemde uygulanmaya başlanan kişiselleştirilmiş kanser tedavilerinden olan Oncompass tedavi stratejisi ile hangi tümör için hangi ilacın kullanılacağı genetik testlerle kısa sürede ortaya konuluyor.

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 30 Mart 2015 20:25, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kanserde doğru ilaçla etkin tedavi dönemi

Kanseri yenebilmek için yoğun bir savaş veren tıp adamları, hastanın genetiğine uygun geliştirilen ilaçlarla tümörleri doğrudan hedef alarak yok etmeyi başardılar. Kişiselleştirilmiş kanser tedavisi adı verilen bu yeni tedavi planlamasında, genetik faktörler dikkate alınarak kişiye özel ilaçlar ve tedavi yöntemleri tespit ediliyor ve tedavide büyük başarı sağlanıyor. Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Burak Şakar, moleküler biyoloji, genetik ve hücre bilimindeki gelişmeler sayesinde kanserin nasıl başladığı, geliştiği ve yayıldığı artık çok daha iyi tespit edilebildiğini belirterek, "Aynı kanser tipinde dahi moleküler düzeyde oluşan farklılıklar hastaların tedavilere değişik yanıtlar vermesine neden olabiliyor. Bu gelişmeler kanserin tedavi planlamasının da aynı doğrultuda farklılaşmasını sağlıyor. Artık tek bir tanı ve buna uygun tedavinin yerini, kanserin moleküler düzeyde incelenmesi ve sonuçlara uygun tedaviyi esas alan 'bireyselleştirilmiş tedavi' yaklaşımı alıyor" dedi.

HER HASTAYA AYNI TEDAVİ DÖNEMİ BİTİYOR

Hastanın genetiğine uygun ilaçlar ile tümörlerin artık doğrudan hedef alındığını kaydeden Prof. Dr. Burak Şakar şunları söyledi: "Her hastaya aynı kemoterapi tedavisi uygulanmasından artık vazgeçilmeye çalışılıyor. Şu anda kanser tedavisinde doğrudan hücre bölünmesini hedefleyen kemoterapi ilaçları kullanılırken, artık bazı genetik testler yapılarak hangi hastaya hangi ilacın daha faydalı olabileceği tespit ediliyor. Hastaya gereksiz yere kemoterapi verilmesinin önüne geçilmesiyle hem sağlam dokuların hasar görmesinin hem de gereksiz maliyetin önüne geçilmesi hedefleniyor."

"TÜMÖRLE İLGİLİ DAHA ÇOK ŞEY BİLİYORUZ"

Prof. Dr. Burak Şakar, geçmişe oranla günümüzde tümörlerle ilgili daha çok şey bilindiğinin altını çizerek şöyle devam etti: "Tedaviye başlanmadan önce tümörün özellikleri belirlenerek; tümörün seyir hızı, hastanın bundan sonraki hayatına nasıl etki edebileceği, uygulanacak tedaviye karşı alınacak yanıtlar önceden saptanıyor. Elde edilen sonuçlara dayanarak tedavi ve hedefler belirleniyor. Artık bu yaklaşımla, tüm kanserlerde hastalığa özel bir tedavi değil, kanserin özelliklerine göre planlama yapıyoruz."

"60 KANSER GENİ ANALİZ EDİLİYOR"

Hastaların kişisel mutasyon profilinin, hangi hedefe yönelik tedavinin o hastada işe yarayıp yaramayacağını etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Burak Şakar, bundan yola çıkarak doğru ilacın nasıl tespit edildiği hakkında şu bilgileri verdi: "Kanserde 1 milyon mutasyon potansiyeline sahip 138 'sürücü' gen bulunuyor. Ruhsatlı ya da klinik çalışmalarda kullanılan en az 200 bileşik bulunuyor. Doktorun hasta için en iyi kişisel tedaviyi seçmesi, karmaşık tanı ve bilgi teknolojisi gerektiriyor. Birçok kanser geninde ve her tümörde 1 ila 8 arasında mutant gen bulunurken, 'Oncompass' kanser tedavi stratejileri tümörlerdeki mutant kanser genlerini saptamaya yarıyor. Bunun için hastanın kanser tanısı konulan tümör dokusu örneği kullanılıyor ve bu doku örneğinden hastanın DNA'sı çıkarılarak sayısı 60'ı bulan en önemli kanser genleri analiz ediliyor."

DOĞRU İLAÇ SAPTANIYOR

Prof. Dr. Şakar, hedeflenmiş ve kişiselleştirilmiş tedavilerin başarısının artacağını ve zaman içinde maliyetlerin de düşeceğini ifade ederek, "Örnek vermek gerekirse, hedefe yönelik mevcut en iyi tedavileri ortaya koymayı amaçlayan Oncompass'ın veritabanında 200'den fazla hedefe yönelik tedavi ilacı bulunuyor. Bu ilaçların etkinliği hastanın kanser geni testiyle çaprazlanarak etki potansiyeli olan ve olmayan ilaçlar listeleniyor. Yapılan testlerin sonuçlarına göre ise tümördeki özgün gen mutasyonunu hedefleyen güncel klinik çalışmalardan en uygunu saptanıyor" diye konuştu.

Prof. Dr. Şakar, önümüzdeki yılların kanser tedavisinde daha az yan etkili, fakat tedavi edici özelliği daha fazla olan bireysel tedavilerin dönemi olacağını da sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber