CHP'de halen vekil olan 16 isim yeniden TBMM'ye girebilecek

Halen milletvekili olan yalnızca 16 ismin yeniden parlamentoya girmesi beklenirken, eski Genel Başkan Deniz Baykal döneminde siyaset yapan hiç kimse listelerde yer bulamadı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 31 Mart 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de halen vekil olan 16 isim yeniden TBMM'ye girebilecek

MERİÇ TAFOLAR

CHP'de önceki gün hakim denetiminde yapılan ön seçimde, halen parlamentoda bulunan sadece 12 milletvekilinin seçilebilir sıralara yerleşmesi sürpriz olarak değerlendirildi. Eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın ikinci sıradan yer bulabilmesi, Baykal döneminde siyaset yapan tüm isimlerin ise listelerde yer bulamaması, "Bir dönem kapandı" şeklinde yorumlandı. Yönetimle ters düşen ulusalcı vekillerin "çizik" yemesi, buna rağmen yeni ulusalcı isimlerin ön sıralarda yer bulması ise, "parti içi çatışma istenmiyor" yorumlarına yol açtı. Ön seçime girmeyen MYK üyeleri ile vekillerin önemli bir bölümünün ön seçim sonrasında kullanılacak kontenjan listelerinde yer bulamayabileceği ifade ediliyor. Partide, Kılıçdaroğlu'nun bile ön seçime girdiği bir ortamda ön seçime genel başkan yardımcıları ve vekillerin girmemesinin tepkiyle karşılandığı, kontenjanlar kullanılırken bu durumun etkili olabileceği belirtiliyor.

16'da kaldı

CHP'de önceki gün hakim denetiminde yapılan ön seçimde, sürpriz sonuçlar alındı. Yalnızca 12 milletvekili seçilebilir sıralardan aday listesine girebilecek oy aldı. Genel Başkan Kılıçdaroğlu dışında, İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, Ankara Milletvekili aylin nazlıaka, İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve aykut erdoğdu, Bolu Milletvekili Tanju Özcan, Çorum Milletvekili Tufan Köse, Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal, seçilebilir sıralardan aday listesine girdi.

Partide geçen haftalarda yapılan eğilim yoklamalarından çıkan Tekirdağ milletvekilleri Candan Yüceer, Emre Köprülü, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir ile birlikte yeniden parlamentoya girebilecek sıralarda yer bulan CHP'li milletvekili sayısı 16'da kaldı.

CHP'de gözler kontenjan talep eden 39 milletvekili ile merkez yoklaması ile belirlenecek kentlerden yeniden aday olan 15 milletvekiline çevrildi. Ancak bu isimlerden büyük bir bölümünün de yeniden aday gösterilmeyeceği ifade ediliyor.

Halkla kaynaşmayan kaybetti

Resmi olmayan kesin sonuçlara göre, afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, Antalya milletvekilleri Yıldıray Sapan ve gürkut acar, Balıkesir milletvekilleri Ayşe Nedret Akova ve Haluk Ahmet Gümüş, Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, Çanakkale Milletvekili Serdar Soydan, Denizli Milletvekili Adnan Keskin, Edirne Milletvekili Kemal Değirmendereli, Erzincan Milletvekili Muharrem Işık, Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, İzmir milletvekilleri Hülya Güven ve Mustafa Moroğlu, İstanbul Milletvekilleri Celal Dinçer ve Haluk Eyidoğan ile Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz vekil listesine girebilecek oy alamadı.

Amasya Milletvekili Ramis Topal, Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş, Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu, Manisa milletvekilleri Sakine Öz ve Hasan Ören, Ordu Milletvekili İdris Yıldız, İstanbul milletvekilleri Kadir Gökmen Öğüt, Melda Onur, Osman Korutürk, Süleyman Çelebi ve Nur Serter ile Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat'ın milletvekili listelerine girseler de 2011 seçim sonuçları değerlendirildiğinde parlamentoya girebilecek bir sıraya yerleşemedikleri görüldü.

Kulislerde ön seçimden çıkamayan milletvekillerinin önemli bir bölümünün 2011 seçimlerinde ön seçimle gelmedikleri belirtiliyor. Kulislerde örgütle ve halkla kaynaşmayan, seçim bölgesinin sorunlarını göz ardı eden milletvekillerinin yeniden parlamentoya gelebilecek oylar almadıkları konuşuluyor.

30 yaş altı 1 genç

Ön seçim sonuçlarına göre 30 yaş altında 1, 35 yaş altında 2 isim parlamentoya girebilecek sıradan milletvekili listesine girdi. İstanbul 1. bölgede ön seçimi 5. sırada tamamlayan PM üyesi Onursal Adıgüzel, aday listesinde 10. sırada yer alacak. Afyonkarahisar'da ön seçimi birinci sırada tamamlayan 35 yaşındaki Burcu Kayıkcı'nın da Adıgüzel ile birlikte parlamentoya girmesi bekleniyor.

En yaşlısı İzmir 2. bölge

Aday listelerinin büyük kentlerdeki yaş ortalamaları şöyle oluştu:

İzmir 1. bölge 53. İzmir 2. bölge 57. Ankara 1. bölge 44, Ankara 2. bölge 50, İstanbul 1. bölge 45, İstanbul 2. bölge 48, İstanbul 3. bölge 43.

Bu durum, arzu edilen ölçüde gençler tercih edilmese de partinin vekil yaş ortalamasının düşeceğini gösterdi.

Kadınlarda temsiliyet

Parti yönetimi, kadın temsiliyetini yetersiz, ancak önceki seçim deneyimleri dikkate alındığında, "tatmin edici" buldu. Ön seçimde Afyonkarahisar'da Kayıkcı, Denizli'de Melike Basmacı, Bursa'da Lale Karabıyık ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu, İstanbul'da Gamze Akkuş İlgezdi, Gülay Yedekci Arslan ve Didem Engin, Ankara'da ise Nazlıaka seçilebilir sıralardan listeye girdi. Eğilim yoklamalarında ise Tekirdağ'da Candan Yüceer, Adana'da Elif Doğan Türkmen, seçilebilir sıradan listeye girmeyi başarmıştı. Böylece toplam 10 kadın milletvekilinin parlamentoya girmesi şimdiden garantilendi. 2011 seçimlerinde 19 kadın vekili CHP sıralarında parlamentoya girmişti. Kulislerde bu sayının artırılması için en az 10 kadın ismin kontenjan adayı olarak parlamentoya taşınması öngörülüyor. İzmir'de seçilebilir sıradan kadın adayın listeye girememesi de sürpriz olarak değerlendirildi.

Katılım arttı

Eğilim yoklamalarında yüzde 50-60 arasında bir katılım oranı yaşanmasına karşın ön seçimde bu oran daha da yükseldi. Parti yönetimi, genel başkanın ön seçime girecek olmasının katılımı artırdığı görüşünü dile getirdi.

Ön seçim sonuçları, eğilim yoklamaları ile birlikte değerlendirildiğinde, parti tabanının partinin ulusalcı kanadına yakın isimleri arasında yer alan Dilek Akagün Yılmaz, Şevki Kulkuloğlu, Nur Serter, Yıldıray Sapan ve Gürkut Acar gibi isimler tasfiye oldu. Ancak yerlerine ulusalcı görüşleri kamuoyunda bilinen emekli Kurmay Albay Dursun çiçek, İzmir gazeteciler Cemiyeti'nin eski başkanı Atila Sertel gibi isimler parlamentoya girebilecek sıralarda yarışı tamamladı. Özellikle İzmir'de örgütten gelen ve "ulusalcı" olarak tanımlanabilecek bazı isimler listelerde üst sıralarda yer aldı.

Ankara sürpriz yaptı

Ankara'da en büyük sürprizlerden biri Ankara 1. bölgede genç avukat Ali Haydar Hakverdi'nin 3. sırayı alması oldu. Halkevleri kökenli olduğu bilinen Hakverdi, CHP'nin en güçlü olduğu Mamak Tuzluçayır semtinde siyaset yapıyor. Hakverdi'nin listeye girmesiyle, genellikle "akademisyen"lerin listeye taşındığı Ankara'da, "öteki Ankara" olarak tanımlanan Tuzluçayır'ın parlamentoda temsil edilecek olması parti kulislerinde hareketlilik yaşanmasına neden oldu.

Halk TV sürprizi

Kulislerde, özellikle İstanbul'da Gezi olaylarıyla ivme kazanan Halk TV'de yorum yapan bazı isimlerin yüksek oylar olması, "Halk TV" etkisi olarak değerlendirildi. Halk TV'de yorumlar yapan gazeteci Barış Yarkadaş İstanbul 1. bölgede ikinci, "Müslüman sol" kimliği bilinen yazar Eren Erdem ise İstanbul 3. bölgede 3. sırayı aldı.

Liderliğini pekiştirdi

Kulislerde Kılıçdaroğlu'nun ön seçimden çıkması "Genel Başkan liderliğini pekiştirdi" diye yorumlanıyor. Kontenjan adaylarının merkez sağ gelenekten gelen isimler için kullanılmasının, ön seçim sonuçlarını doğru okuyamamak olacağı, bu nedenle parti yönetiminin böyle bir tercihte bulunmayacağı konuşuluyor. CHP'nin ön seçimlerle ivme kazandığı vurgulanırken, "1989 SHP ruhunun" yeniden canlandığı belirtiliyor.

Kılıçdaroğlu, Ağbaba ve Karakaş dışında hiçbir MYK üyesinin ön seçime girmemiş olmasının bazı sonuçları olabileceğini değerlendiren parti yönetimine yakın isimler, "Bazı MYK üyeleri kontenjan uygulaması sonrası kendilerine parlamentoda bulamayabilirler. Bu hamle, sürpriz olmaz" değerlendirmesini iletiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber