'Mutlaka Türk tipi başkanlık olacak'

Başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, aklındaki modeli de açıkladı

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 31 Mart 2015 09:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Mutlaka Türk tipi başkanlık olacak'

İSMAİL KAPAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Slovenya, Slovakya ve Romanya'yı kapsayan seyahatine dün çıktı. İlk durağı olan Slovenya'ya gitmeden önce Atatürk Havalimanı'nda gündemi değerlendiren Erdoğan, bir gazetecinin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın sözlerini hatırlatarak, "Sizin kastettiğiniz başkanlık sistemi modeli ile hükümetin programına giren sistem arasında herhangi bir soru işareti var mı?" sorusuna şu cevabı verdi: "Başkanlık sistemini, ta büyükşehir belediye başkanlığımdan beri gündemde tutmuş bir insanım. Bunu da açıklarken hep şu örneği vermişimdir; 'Dünyanın neresinde başkanlık veya yarı başkanlık sistemi uygulanıyorsa bir arı maharetiyle hepsinden faydalı olanları alırız, ondan sonra da kendi sistemimizi ortaya koyarız' demişimdir. Türkiye, kendi sistemini kurma iradesine ve kabiliyetine sahip bir ülke. Devletçik veya bir kabile devleti değiliz. Türkiye'nin patinaj dönemini aşabilmesi için başkanlık sistemine geçmesi gerek. Parlamenter sistem artık adeta bizi tıkamıştır. Bundan sonra biz bu patinaj dönemini atlatıp muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkmamız lazım. 2023-2053 hedeflerimizi yakalayabilmek noktasında bizim 1 trilyon değil 3-4 trilyon dolarları konuşmalıyız. Sistem değişikliği tabii ki yerli olacak. Yerli olurken dünyadaki sistemlerden istifade edemezsiniz diye bir şey var mı? Bizden ileride olanlara bakacağız. G20 içindeki 10 ülke başkanlık sistemiyle idare ediliyor. Herhalde bunlar bu işin faydasını gördükleri için bu sistemle yönetiliyor." Erdoğan, Slovenya-Türkiye İş Forumu'nda yaptığı konuşmada da "Türkiye, küresel ekonomik krizden en hızlı çıkan ve küresel belirsizlikten en az etkilenen ülkeler arasında olmuştur" dedi.

MUHALEFETLE BEYANNAME POLEMİĞİ

Başbakan Davutoğlu, başkanlık sisteminin AK Parti'nin seçim beyannamesinde olacağını, hatta bu bölümü bizzat kaleme alacağını söylemişti. Beyannameyle ilgili kanaatlerini Davutoğlu'na aktardığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sayın Başbakan, başkanlık sistemini detaylı ele almış. Şahsen benim için olumlu bir gelişme" ifadelerini kullandı. Bu sözleri "Erdoğan, seçim bildirgesini okumuş" şeklinde algılayan muhalefet partileri, Cumhurbaşkanı'na tepki gösterdi. Erdoğan, Slovenya'da muhalefete şu cevabı verdi: "Seçim bildirgesini okudum diye bir beyanım olmadı. Muhalefet, kendi beyannamelerini bana gönderirse memnuniyetle yardımcı olurum. Bunlar siyaset acemisi ama öğrenecekler..."

DAEŞ TEPKİSİ: PAKET Mİ YAPALIM?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor, ortak basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin DAEŞ'le iş birliği yaptığı şeklindeki karalama kampanyalarına bir defa daha tepki gösteren Erdoğan, "Ülkemize giriş yasağı koyduğumuz yaklaşık 12 bin 500 kişilik bir liste var. Yakalayıp gönderdiğimizin sayısı ise bin 250 civarında. İsim listesi verilmeli ki biz de bunlara müdahale etme şansını elde edelim. Aksi takdirde gelen her turisti paketleyip göndermemiz lazım. Bu da insan hakları açısından yanlış bir şey" dedi. Erdoğan, mevkidaşı Pahor'u 24 Nisan'da Çanakkale'ye davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber