Gerçek Terminatörler geliyor!

Büyük orduların katıldığı savaşlar gelecekte yerini, uzaktan kumanda edilen makinelere bırakacak.

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 31 Mart 2015 10:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Gerçek Terminatörler geliyor!

Dünyada baş döndürücü bir şekilde silahlanma yarışı yaşanıyor. Bu yarışta savaşın galibini insansız hava araçları yani 'drone'lar belirleyecek. Gelecekte casusların, büyük orduların katıldığı savaşlar yerini insan avının başlatıldığı operasyonlara bırakacak.

El kaide lideri Usame bin Ladin'in Pakistan'da Amerikan insansız hava aracıyla öldürülmesinin ardından özellikle terörle mücadele adı altında yapılan yatırımlarla drone teknolojisinde ciddi ilerlemeler kaydedildi. Askeri amaçlarla geliştirilen teknoloji bugün sivil alanda kargo taşımacılığından dizi sektörüne, fotoğrafçılıktan kurtarma operasyonlara kadar bir çok alanda kullanılır hale geldi. Amazon, kargo teslimatları için kullanmayı düşündüğü drone'ları denemeye başladı. Teknoloji devi Google bu alanda Amazon'u takip ederken, Facebook milyarlarca insanın internete erişebilmesini havadan sağlamak adına droneları kullanacağın açıkladı. Bu amaçla İngiltere merkezli Ascenta'yı satın alan Facebook, güneş enerjisiyle çalışabilen dronelar ile Hindistan ve Afrika ülkelerine havadan internet dağıtacak.

İnsan hayatını kolaylaştırdığı kadar gelecekte insanlara en büyük tehdit yine dronelardan gelecek. Uzaktan kumanda ile kullanılan, gelişmiş sensör ve kameralarla donatılan droneler, gelinen noktada artık önlerine çıkan engellerden rahatlıkla kurtulabiliyor. İntel'in RealSense teknolojisi ile donatılan dronelar yüz tanıma teknolojisini kullanarak kapıları açıyor veya telefonların kilidini kaldırıyor. Makineler arası iletişim ve giyilebilir cihazların hayatımızın her alanına girmesiyle de insanlar droneların hedefi haline gelecek. Bu cihazlar uzaktan kumanda ile nokta atışı operasyonlarda kullanılacak.

BOEING ÜRETİME BAŞLADI

İnsansız hava araçları konusunda Boeing gibi sivil havacılık firmaları da çalışmalar yapıyor. ABD, Boeing'e 126 araçlık sipariş verdi. Saatte 2414 km hıza ulaşabilen ve maksimum 50 bin feet yüksekte uçabilen insansız savaş uçağı, yerdeki bir operatör tarafından uzaktan kontrol edilebiliyor. 3902 km menzili olan insansız araçtan 126 tanesini filosuna katmaya hazırlanan ABD Hava Kuvvetleri (USAF), Frorida'daki üssüne ulaşan 6 uçakla yakın zamanda test uçuşlarına başlamaya hazırlanıyor.

Ehliyeti olmayan drone kullanamıyor

İnsansız hava araçlarının son yıllarda adeta patlama yapması ve herkesin ulaşabileceği bir seviyeye gelmesi, bu konuda bazı düzenlemelerin yapılmasını da zaruri hale getirdi. Bu konuda ilk adımı ise ABD attı. ABD federal havacılık komisyonu ticari sınıftaki insansız hava araçlarının kullanılması için standart pilot lisansını zorunlu hale getirecek. Zorunluluk 25 kilogramdan hafif kolay uçurulabilen tüm insansız hava araçları için geçerli olacak. Bu araçlar sadece gündüz uçurulabilecek ve en fazla 120 metre yükseğe çıkabilecek. Ayrıca kullanıcı aracını sürekli görüş mesafesinde tutacak.

400 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Teknoloji ile birlikte silahlanma yarışı da hızlanıyor. Stockholm Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün raporuna göre geçtiğimiz yıl dünyanın en büyük 100 silah üreticisini sattığı silah değeri 400 milyar dolara ulaştı. Listede Çin, Almanya'yı geride bırakarak en büyük üçüncü silah satıcısı konumuna yükselirken, ilk sırada Amerika ve Rusya yer alıyor. Türkiye ise raporda en büyük silah ithalatçıları arasında 7. sırada bulunuyor. Rapora göre Türkiye'nin silah alımları tüm dünyadaki silah alımlarının yüzde 3'ünü oluşturuyor.

FİYATLARI 100 LİRADAN BAŞLIYOR

İnternetten rahatlıkla alınıp satılabilen droneların fiyatları özelliklerine göre 100 liradan başlıyor 10 bin liraya kadar çıkıyor. Satışları ise her yıl giderek artıyor. 2014 yılında sivil alanda toplamda 1.5 milyar dolarlık drone satışı gerçekleştirildi. Türkiye, bu pazardan yaklaşık 1 milyon TL pay aldı.

En çok silah satan ülkeler

ABD

Rusya

Çin

Almanya

Fransa

İngiltere

İspanya

İtalya

Ukrayna

İsrail

En çok silah alan ülkeler

Hindistan

Suudi Arabistan

Çin

BAE

Pakistan

Avustralya

Türkiye

ABD

Güney Kore

Singapur

Denetimsiz tehlike

Dronelara yönelik Türkiye dahil bir çok ülkede yasal düzenleme bulunmuyor. Bu da Atatürk havalimanında olduğu gibi istenmeyen olaylara sebep oluyor. Geçtiğimiz günlerde Atatürk Havalimanının üzerinde izinsiz uçurulan dorene uçuş güvenliğini tehlikeye sokmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber