3 bin MW'lık karanlık

Türkiye'de dün sabah 45 kentte birden elektrik kesintisi şoku yaşandı. TEİAŞ Genel Müdürü Yıldır, "Sistemde ani olarak ortaya çıkan 3 bin MW'lık güç kaybı var. Bu olunca Avrupa'dan kopmuşuz, yedek sistem devreye girmiş, o da yetmeyince çökmüş" dedi

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 01 Nisan 2015 07:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
3 bin MW'lık karanlık

Türkiye dün sabah 10.36'da elektrik kesintisinin şokunu yaşadı, enerji iletim hatlarında yaşanan arıza nedeniyle yaklaşık 45 il kesintiden etkilendi. Özellikle büyükşehirlerde trafik sinyalizasyon sistemi kesilince vatandaşlar trafikte zor anlar yaşadı. Fabrikalar üretim yapamadı, hastanelerde acil durumlar haricinde ameliyatlar yapılamadı. Kamu binaları jeneratörlerle hizmet vermeye çalıştı.


HEMEN KRİZ MASASI OLUŞTURULDU

Kesintinin ortaya çıkması ve boyutlarının dakikalar içinde tespit edilmesiyle birlikte hemen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın Ankara Gölbaşı'ndaki merkezinde kriz masası oluşturuldu. Bu merkezde tüm Türkiye'den gelen bilgiler toplanıp değerlendirildi. Yurtdışında bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Başbakanlık her saat başı bilgilendirildi. Kriz masasındaki çalışmalara Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) enerji masasından uzmanlar da katıldı. Elektrik kesintisinde siber saldırı veya sabotaj ihtimali araştırıldı. Ancak ilk yapılan tespitlerde siber veya fiziksel saldırı bulgusu ortaya çıkmadı. Rahatlatan açıklama Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan geldi. Davutoğlu, "Elektrik arzında hiçbir problem, sıkıntı yok, aksine bu saatler elektrik tüketiminin az olduğu bir saat. İnceleme sürüyor" dedi.


ARZ FAZLA, TALEP DÜŞÜK ZAMANDA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise kriz üzerine Slovakya'daki temaslarını yarıda kesti. Yıldız, şunları söyledi: "Çok sık rastladığımız bir olay değil. Arzın fazla, talebin az olduğu zamanlardan. O açıdan enerji yetersizliği söz konusu değil. Üretim hatlarından ya da manevra dediğimiz hadiseden kaynaklanıyor olabilir. Hepsini anlık takip ediyoruz."

3 BİN MW'LIK ANİ KAYIP

Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Genel Müdürü Kemal Yıldır da, sorunun kaynağına ilişkin şunları söyledi: "Sistemde ani olarak ortaya çıkan 3 bin MW'lık bir güç kaybı var. Bu olunca Avrupa'dan kopmuşuz, yedek sistem devreye girmiş, o da yetmeyince çökmüş. Sorunun kaynağına ilişkin bütün arıza kayıtlarını inceliyoruz." Yıldır, dağıtım sistemine siber saldırı olamayacağını da sözlerine ekledi.

'SAĞLIK HİZMETLERİ AKSAMADI'

Sağlık Bakanlığı, elektrik kesintisi nedeniyle 81 ilde bakanlığa bağlı sağlık kurumlarında, sağlık hizmeti sunumunda aksama yaşanmadığını bildirdi. Aşıların bozulabileceği iddialarını da yalanlayan bakanlık, tüm illerde hastane ve sağlık merkezlerinin depo ve buzdolaplarında kesintisiz güç kaynağı bulunduğunu belirtti.

ÜRETİMİN YÜZDE 4'Ü

Elektrikiletim sistemindeki 3 bin MW'lık kayıp, Keban Barajı'nın kurulu üretim gücünün 3 katı. Keban Barajı, bin 330 MW kurulu üretim gücüne sahip. Türkiye'nin toplam anlık üretim gücü 70 bin MW seviyesinde. Hatta ortaya çıkan kayıp, Türkiye'nin üretim gücünün yüzde 4'ü seviyesinde hesaplandı. 3 bin MW, Ankara'daki tüm hidroelektrik santrallerinin toplam üretim gücüne eşit. Ankara-İstanbul arası sefer yapan Yüksek Hızlı Tren'in 18 günlük enerji ihtiyacını karşılayabilecek olan 3 bin MW kayıp, 13 bin ailenin 1 aylık elektrik tüketimine de eşdeğer.

TOPLAM 45 ŞEHİR ETKİLENDİ

Elektrikkesintisi Türkiye genelinde en çok Marmara'daki sanayi bölgelerini etkiledi: Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bayburt, Bilecik, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kırıkkale, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Malatya, Mardin, Muğla, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sinop, Şanlıurfa, Şırnak, Tekirdağ, Trabzon, Uşak ve Yalova...

ELEKTRİKSİZ YAŞAM ZORLADI

İSTANBUL: Saat 10.36'da elektrik kesildi, metro, tramvay, füniküler ve Marmaray seferleri durdu. Vatandaş otobüs ve taksilere hücum etti. Hastanelerde acil ve yoğun bakım ünitesinde elektrik verilebildi, diğer servislerde hizmetler durdu. Kesintiden yaklaşık 2 saat sonra kentin bazı bölgelerine elektrik verilebildi, toplu ulaşım sistemleri ise 3.5 saat sonra normale döndü.


YÜKSEK HIZLI TREN YOLDA KALDI

KOCAELİ: Yüksek Hızlı Tren Sapanca yakınlarında yolda kaldı. Yolda kalan treni dizel lokomotifler alarak İzmit Tren Garı'na getirdi. Yolcular otobüslerle devam etti.

TRAKYA: Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illeri ve ilçelerine elektrik verilemedi. Fabrikalar üretim yapamadı.

ANTALYA: Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) üretim durdu, kesinti nedeniyle süt, et ve plastik üretimi yapan firmalarda büyük kayıp oluştu.


GÜNEYDOĞU'DA DA HAYAT DURDU

Diyarbakır, Elazığ, Şanlıurfa, Batman, Hakkari, Mardin, Siirt, Şırnak, Muş, Tunceli ve Bingöl'de esnaf iş yapamaz hale geldi. AVM ve hastaneler jeneratör çalıştırdı.


VAN'DA KESİLMEDİ

Van'da elektrik İran üzerinden alındığı için kesintiden etkilenmedi.

İZMİR: Metro ve İZBAN seferleri durdu. Ana arterlerde trafik felç oldu. Hastanelerde acil durumlar haricinde ameliyatlar yapılmadı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber