Elektrik kesintisinde sabotaj ihtimali için özel ekip

Türkiye'yi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi için özel ekip kuruldu. İzmir ve Adana'daki iki santrale gönderilen özel ekip, sabotaj iddialarını da araştırıyor.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Nisan 2015 07:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Elektrik kesintisinde sabotaj ihtimali için özel ekip

Ercan Baysal

Türkiye'yi karanlıkta bırakan elektrik kesintisi için enerji yönetimi özel ekip oluşturdu. İzmir ve Adana'daki iki santrale gönderilen özel ekip, hem teknik arıza hem de sabotaj ihtimali üzerine çalışma başlattı. Bölgelere gönderilen teknik ekip öncelikli olarak santrallerin çalışma sistemlerini inceliyor. Oradan gelecek rapora göre de kesin değerlendirme yapılacak.

Araştırma yapılıyor

İzmir'de 1.700 MW ve Çukurova'da 1.500 MW olmak üzere toplamda 3 bin megavatın bir anda devre dışı kaldığına dikkat çeken enerji yönetiminden üst düzey bir yetkili "Bu santraller neden devre dışı kaldı, bunun araştırması yapılıyor. Kriz masasından sorun ağırlıklı teknik olarak ortaya konulsa da tatmin olunmayan bazı yönlerin olduğu da görünüyor. Şimdi bu ekipler sadece teknik değil sabotaj ihtimali üzerinde de duruyor. Her ikisi de özel sektöre ait olan bu santrallerin bir anda devre dışı kalması kafaları karıştırıyor" dedi.

Domino etkisi yaptı

Uzmanlar, toplamda yaklaşık 3 bin MW'lık iki santralin bir anda devre dışı kalmasının domino etkisi yaparak sistemi çökerttiğini bunun da sabotaj ihtimalini güçlendirdiğine dikkat çekiyor. Enerji Bakanlığı yetkilileri elektrik kesintisinin ardından her iki santralin yetkilileri ile de görüşme yaptı. Edinilen bilgilere göre her iki firma da kesinti gerekçesi olarak teknik sebepleri gösterdi. Santral yetkililerine göre her 2 santral 'virüs' veya 'yüksek enerji' nedeniyle darbe aldı, ardından da sistem otomatik olarak kendini korumaya almak için devre dışı kaldı.

04.00'a kadar toplantı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Slovakya'dan geldikten hemen sonra kriz masasının başına geçti. Gece sabaha karşı saat 04.00'e kadar Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ), Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ve Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) gibi çok sayıda kurumun Genel Müdürü ile toplantı gerçekleştirildi.

Dakika dakika takip

Enerji Bakanlığı'nın kriz masasında öncelikli olarak milyonlarca vatandaşı elektriğe kavuşturmak içi yoğun çaba harcandı. 10.36'dan 18.30'a kadar elektriği olmayan yerlere elektrik verilmesi üzerinde çalışma yürütüldü. Bölgelerdeki santrallerin anlık devreye girmeleri takip edildi. Her il dakika dakika kontrol edilerek sorunun çözülüp çözülmediğine bakıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber