Kamu görevlisinin kusurunda dava kuruma açılmalı

Yargıtay, devlet görevlilerinin kusurlarından doğan zararların giderilmesi için tazminat davalarının kişilere değil ilgili kamu kurumlarına açılabileceğine hükmetti

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Nisan 2015 09:37, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Kamu görevlisinin kusurunda dava kuruma açılmalı

Fevzi ÇAKIR

Karara konu olan olay, 2006 yılında Muğla'da yaşandı. Sürekli baş ağrısı, uyku hali ve mide bulantısı çeken N.O., aniden rahatsızlanması üzerine eşi Ş.O. tarafından hastaneye kaldırıldı. N.O.'yu, acil serviste doktor F.A. muayene etti. Ş.O., eşinin migren hastası olduğunu belirterek, kullandığı ilaçları doktora gösterdi. Doktor F.A., N.O.'un alkollü ya da aldığı ilaçların etkisinde olabileceğini söyleyerek, acil serviste dinlendirilmesini istedi. Ş.O. ısrarla eşinin alkol almadığını belirtse de doktorun görüşünü değiştiremedi. Eşi tarafından başka bir hastaneye götürülen N.O., 2 ay sonra hayatını kaybetti.

'İLGİLENMEDİ, İDDİASI

Doktor F.A.'nın gerekli tetkikleri yapmaması nedeniyle eşinin öldüğünü savunan N.O., doktora 28 bin TL'lik tazminat davası açtı. Ortaca Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Ş.O., şunları söyledi: "Eşim vakit geçtikçe kötüleşmeye başladı ama doktor yine de ilgilenmedi. Bunun üzerine Muğla Devlet Hastanesi'ne sevk etmesini istedik. Doktor bize, 'ambulansın alkollü ya da ilaç tesirinde bulunan şahıslara verilemeyeceğini' söyledi. Eşim alkollü değildi ama yine bize hakaret etti." Davalı doktor F.A., üzerine düşeni yaptığını ve idari soruşturmada kendisine atfedilecek bir suç olmadığını savundu. Yerel Mahkeme, Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun raporuyla, ölüm olayında doktorun kişisel kusurunun bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddetti. Hüküm, davacı Ş.O. tarafından temyiz edildi.

'HİZMET KUSURU'

Temyiz istemini görüşen Yargıtay 4. Hukuk Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu. Kararda, "Kamu görevlilerinin veya bunların kullandıkları araç ve gereçlerin kusur, ihmal ve hatalarından dolayı uğranılan zararlar, kamu kurumunun hizmet kusurunu oluşturur. Kamu görevlilerinin yetkilerini kullanırken işledikleri kasıtlardan ve kusurlardan dolayı doğan tazminat davalarında kamu görevlilerinin aleyhine değil, ancak kamu idaresi aleyhine dava açılabilir. Kamu görevlisi olan davalı doktora husumet yöneltilemez" denildi. Bu karar sonrası davacı Ş.O., doktor F.A. yerine Sağlık Bakanlığı'na tazminat davası açabilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber