Avcı: KPSS'de adı geçenler hakkında idari işlemler sürüyor

Milli Eğitim Bakanı Avcı, KPSS'de usulsüzlük soruşturmasının yanı sıra bakanlığın başlattığı idari işlemlerin de sürdüğünü belirtti.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Nisan 2015 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Avcı: KPSS'de adı geçenler hakkında idari işlemler sürüyor

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, İstanbul Adliyesi, AK Parti Kartal İlçe Başkanlığı binası ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yönelik terör saldırılarının bir üst planla bağlantılı olduğunu belirterek, "Çünkü bu saldırıları gerçekleştiren örgüt veya örgütlerin, büyük ölçüde taşeron örgütler olduğunu ve bu tür yönlendirmelere ve kiralık operasyonlara yatkın olduklarını biliyoruz. O nedenle bunların zamanlamasının da hedef seçimlerinin de isteyerek yapılmış tercihler olduğunu söylemek mümkün" dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Avcı, İstanbul Adliyesi'ndeki terör saldırısında şehit olan savcı Mehmet Selim Kiraz'a Allah'tan rahmet, ailesine, adalet camiasına ve sevenlerine başsağlığı diledi.

İstanbul Adliyesi, AK Parti Kartal İlçe Başkanlığı binası ve İstanbul Emniyet Müdürlüğüne yönelik terör saldırılarına ilişkin değerlendirmede bulunan Avcı, hep aynı örgüt tarafından muhtelif yerlerde gerçekleştirilen veya gerçekleştirilemeden fark edilerek önlenen bu tür saldırıların zamanlamasına dikkati çekti.

Avcı, "Öteden beri, seçim öncesinde bir yönetim zafiyeti olduğuna dair algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bu, hemen hemen bütün seçim dönemlerinde, özellikle güçlü iktidarların olduğu dönemlerde seçimlere giderken başvurulan bir yöntemdir aslında" diye konuştu.

"Elbette iktidar güçlü gibi görünüyor, ama bakın yönetim kabiliyetini kaybediyor, olaylara hakimiyeti konusunda ciddi bir zaaf var" yönünde bir algı oluşturulmak istendiğine işaret eden Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben, doğrusu bu saldırıların da böyle bir üst planla bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu saldırıları gerçekleştiren örgüt veya örgütlerin niteliğine baktığınız zaman da onların büyük ölçüde taşeron örgütler olduğunu ve bu tür yönlendirmelere ve kiralık operasyonlara yatkın olduklarını biliyoruz. O nedenle bunların zamanlamasının da hedef seçimlerinin de isteyerek yapılmış tercihler olduğunu söylemek mümkün."

Terörün Türkçesinin "yıldırma" olduğunu vurgulayan Avcı, "Yani, kamuoyunda, sokaktaki vatandaşta bir güvensizlik duygusu oluşturma hedeflenir. Özellikle böyle kitlesel sonuçlara yönelik terör eylemlerinde hedeflenen şey, namlunun ucundaki kişiden çok sokaktaki vatandaşın zihninde 'Ne oluyoruz, nereye gidiyoruz, geleceğimizden emin miyiz' sorularını ve paniğini oluşturmaktır" ifadesini kullandı.

Saldırılarda, terörün bu vasfının göz önünde bulundurulması gerektiğini dile getiren Avcı, "O bakımdan zamanlama ayrıca seçim öncesinde irtibatlıdır" dedi.

-KPSS usulsüzlüğü soruşturması

KPSS usulsüzlüğü soruşturmasına ilişkin bilgi veren Avcı da 2010'da gerçekleştirilen KPSS'de ciddi bir örgütlü suistimal olduğuna dair çok kuvvetli temayüller bulunduğunu, soruşturmanın gidişatının da bunu gösterdiğini bildirdi.

Avcı, bu konunun Milli Eğitim Bakanlığı ile ilgili olan kısmı hakkında bilgi vererek, şöyle devam etti:

"Bizim çalışanlarımız içerisinden de, bu faaliyetler içinde yer aldığı şüphesiyle gözaltına alınan sanırım 14 çalışanımız olduğunu savcılık tespit etmiştir, işlemler sürüyor. Biz de ayrıca bu durumlarda herhangi bir suçtan, herhangi bir öğretmenimiz ya da çalışanımız gözaltına alındığında, özellikle tutuklandığı takdirde idari soruşturma açmak zorunluluğumuz var. Dolayısıyla onlarla ilgili olarak savcılığın yürüttüğü çalışmanın dışında bizim de Bakanlık olarak bu kişilerle ilgili başlattığımız idari işlemler sürüyor."

-"Bu tür yerleştirme olduğu netleştikten gerekeni geciktirmeden yaparız"

Bakan Avcı, 2010 KPSS'inde, çok geniş bir kitleyi ilgilendiren ve ciddi mağduriyetlere yol açtığı açık bir eylemin gerçekleştiği yönünde haklı şüphe olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Dolayısıyla burada bir yandan hak etmediği halde birtakım kamu kuruluşlarına özellikle atanmış olanlar söz konusu. Bunların sayısı, diğer mağdurlara göre tabii az. Öte yandan çok geniş bir kitlede, bunların haksızlığından ötürü hak ettikleri yere gelememiş, hak ettikleri puanları alamamış veya hak ettikleri kamu görevlerine atanamamış binlerce insan var.

Zaten onlar da kendi haklarıyla ilgili bireysel mağduriyetlerinden kaynaklanan şikayet başvurularında bulunmaya başladılar. Dava açan mağdurlar da var. Haklılar. Çünkü bir sınava giriyorsunuz, birileri önceden dağıtılmış soru ve cevaplarla sizin önünüze geçiyor ve sizin hakkınızı gasp ediyor. Dolayısıyla, onların da bu mağduriyetleri nedeniyle dava açmaları çok anlaşılabilir bir şey. Bunlarla ilgili, yani bu tür bir tezgahın sonunda belli kamu kuruluşlarına yerleştirilmiş olanlara ilgili özellikle bunlardan bir tanesinin Milli Eğitim Bakanlığı olduğunu da biliyoruz. Dolayısıyla savcılık soruşturması ve mahkeme sürecinden sonra Milli Eğitim Bakanlığı içerisinde bu tür yerleştirme olduğu netleştikten sonra biz gereken işlemi hiç geciktirmeden yaparız."

Bu işlemin, haksızlığı giderip gidermeyeceğine ilişkin olarak Avcı, "Gidermek gerekiyor. Kamudan uzaklaştırılması ve haklarında işlem yapılması gerekir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber