Doktoru döven polis için emsal karar

Anayasa Mahkemesi, vatandaşa şiddet uygulayan polisler için mahkemenin takdir hakkını caydırıcılık yönünde kullanması gerektiğine karar verdi.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Nisan 2015 13:18, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Doktoru döven polis için emsal karar

İzmir'de yaşanan bir olayda bir boya ustası ile polis, sokakta, kimlik gösterme meselesi yüzünden tartışmıştır.

- Olaya bir doktor müdahil olmuş, polis doktordan kimlik göstermesini istemiş, doktor kimliğinin yanında olmadığını belirtmiş, tartışma büyümüş, polis iki kişiyi de tokatlayarak polis otosuna almış,

- polis, vatandaşları polis otosunda hem dövmüş hem de hakaret etmiş,

- polis, otoyu şehir dışında bir yere götürülerek hem doktor hem boya ustası açık arazide tekrar dövmüş,

- karakola getirilen doktor burada çırılçıplak soyularak yeni hakarete uğramıştır.

- Doktor olay sonrasında hastaneden darp gördüğüne dair raporlar almıştır.

- Daha sonra doktor hakkında, polisin görevini yapmaya engel olmaktan ceza davası açılmış ve ancak doktor bu olayda beraat etmiştir.

- Doktor da polisleri şikayet etmiş, polis başmüfettişi 12 ay kıdem durdurma cezası teklif etmesine rağmen polislere idari yönden ceza verilmemiştir.

- Ceza hukuku yönünden ise Cumhuriyet savcısı, polisler hakkında dava açmış, mahkeme hakimi ise alt sınırdan ceza vermiş ve cezayı da ertelemiştir.

- Doktor, Anayasa Mahkemesine başvurarak manevi tazminat talep etmiştir. Anayasa Mahkemesi yaptığı incelemede, mahkemenin caydırıcı olacak türden bir karar veremediğini belirtmiştir. Mahkeme kararı şu şekildedir:

"113. Yukarıda da (§102) bahsedildiği gibi, Sulh Ceza Mahkemesinin, kötü muamele olayının failleri hakkında yaptığı yargılama sonunda hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar vererek, takdir yetkisini son derece ciddi ve hukuka aykırı bu eylemin, hiçbir şekilde hoş görülemeyeceğini gösterme şeklinde kullanmak yerine, bu eylemin sonuçlarını olabildiğince aza indirgemek yönünde kullandığı anlaşılmıştır. Oysa kötü muameleye yönelik kavuşturmalarda, hukuka aykırı eylemlere hoşgörü ve teşvik gösterildiği görünümü verilmesinin engellenmesi ve böylelikle hukuk devletine ve yargıya olan güvenin sağlanması adına, suçun sabit görüldüğü durumlarda öngörülen cezaların ivedilikle uygulanması gerekir."

Anayasa Mahkemesi, başvurucunun manevi tazminat istemini yerinde görmüş ve 20 bin TL manevi tazminata karar vermiştir.

- Başvuru sadece manevi tazminat talep ettiği için, AYM tazminat kararı vermiştir. Muhtemelen yeniden yargılama yapılması istenseydi, AYM, alt sınırdan ceza veren mahkemenin kararının yenilenmesini talep edecekti.

İşte Anayasa Mahkemesinin kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber