İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

5 yıl nakil yasağı için dava açılmalı

Kadroya geçen sözleşmelilere getirilen 5 yıl nakil yasağı için idari yargıda dava açılmalı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Nisan 2015 00:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 yıl nakil yasağı için dava açılmalı

2 Ağustos 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanunla, sözleşmeli olarak çalışanlar kadroya geçirilmişti.

Ancak yapılan düzenleme sırasında "...Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz" sınırlaması getirilmiştir.

Getirilmiş olan bu sınırlama hiçbir istisna içermemektedir. Oysaki, Devlet memurlarının yer değiştirme suretiyle atanmalarına dair yönetmelikte yer alan ve bir çoğu kanunla ve Anayasa ile korunan haklar bulunmaktadır. Örneğin aile birlikteliğinin sağlanması bu haklardan birisidir. Yina sağlık hakkı bu haklardan bir diğeridir.

Bu bağlamda, eş veya sağlık durumu gibi mazeretler başta olmak üzere, yer değiştirme suretiyle atanmaya dair yönetmelikte yer alan hakların, bir istisna olarak söz kanunda düzenlenmesi gerekirdi. Ama yasama koyucu bunu ihmal etmiştir.

Bu maddeden dolayı, örneğin, aile birlikteliğini sağlayamayacak durumda olan memurların, idari yargı'da, ilgili kanun maddesinin def'i yoluyla Anayasa Mahkemesine taşınması talep eden bir dava açması halinde, Anayasa Mahkemesinin söz konusu hükmü iptal edeceğini düşünmekteyiz.

İptali istenecek madde: 6495 sayılı Kanunun 9. maddesinin 4. fıkrasının son cümlesi: "Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber