Mahkemeler uyarı olmayan radar cezalarını iptal ediyor

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, geçtiğimiz yıl 8 Temmuz günü uyarı levhası olmadan verilen radar cezasını iptal etmesine rağmen trafik polisleri, ceza kesmeye devam ediyor. Mahkemeler de polisin uyarı levhası olmadan hatta hız limitini bile aşmayan araçlara kestiği radar cezalarını art arda iptal ediyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 07 Nisan 2015 09:27, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Mahkemeler uyarı olmayan radar cezalarını iptal ediyor

Sedef ŞENKAL DEMİR

Yargıtay 7. Ceza Dairesi, kararında "Öncelikle kişilerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yapılması gereken trafik denetimlerini, yol kullanıcılarına ceza vermek amacıyla bilgilendirme yapmadan kural ihlali yapmasını beklemek, trafik kurallarının konuluş amacına uygun olmadığı gibi araç sürücülerine tuzak kurulması anlamına gelecektir ki bu durum, çağdaş hukuk devleti ilkeleriyle bağdaşmaz ve kabul edilemez" ifadelerine yer verdi. İçtihat olan bu kararıyla ayrıca vatandaşa keyfi trafik cezası kesen polislere de 'dur' dedi.

MOTOSİKLET SÜRÜCÜSÜ DE İPTAL ETTİRDİ

Motosikletiyle radar uyarı levhasının bulunmadığı Kartal Sahil Yolu'nda 69 kilometre hız ile radara yakalanan ve 356 lira ceza kesilen Ramazan Yunus Gül de avukatı Metin Atamış aracılığıyla cezanın iptali için Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Hakimlik, Yargıtay 7. Ceza Dairesi'nin kararı doğrultusunda 'yolda uyarı levhası olmaması' ile 'hız sınırının 70 kilometre olarak belirlendiğini' ve motosiklet olması nedeniyle ceza yazıldığını belirterek, idari yaptırımın yasal dayanaktan yoksun olduğuna karar verdi. Hakimlik motosiklet sürücüsüne düzenlenen 356 liralık cezayı da hukuka uygun bulunmadığı için iptal etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber