İş müfettişlerinin yetkisi neden iptal edilmedi?

AYM, Çalışma müfettişlerinin yetkisini neden iptal etmediğini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Nisan 2015 11:40, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
İş müfettişlerinin yetkisi neden iptal edilmedi?

Anayasa Mahkemesi, Çalışma Bakanlığı ve bağlı kuruluş müfettişlerine iş güvenliği uzmanı olma yetkisi tanıyan kanun hükmünü neden iptal etmediğinin gerekçesini açıkladı

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda İş Güvenliği Uzmanı şu şekilde tanımlanmıştır:

"Usul ve esasları yönetmelikle belirlenen, iş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Bakanlıkça yetkilendirilmiş, iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında çalışma hayatını denetleyen müfettişler ile mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanı,"

Danıştay 10. Dairesi, açılan bir dava üzerine söz konusu hükümde yer alan ve yukarıda koyu ile gösterilen ibarenin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmuştur.

İptali istenen ibare, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye İş Kurumunda görev yapan ve çalışma hayatını denetleyen müfettişlere, iş güvenliği uzmanı olma hakkı tanımaktadır. İptal başvurusunda, idari bilimler ve siyasal bilimler mezunu müfettişlerin teknik bir işin uzmanı olmayacağı gerekçesine yer verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi, yaptığı incelemede, Anayasa'da, İş güvenliği uzmanlığı ile ilgili olarak herhangi bir hükmün bulunmadığı, bu nedenle konunun kanun koyucunun takdirinde olduğunu belirtmiştir.

İşte mahkeme kararı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber