Erdoğan: Artık bu kana dur diyelim

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İranlı mevkidaşı Ruhani ortak basın toplantısı düzenledi. Bölgesel meselelerin ele alındığı görüşme sonrası konuşan Erdoğan, Suriye ve Irak'taki savaşa vurgu yaparak "Artık bu kana dur diyelim" mesajı verdi.

Haber Giriş : 07 Nisan 2015 14:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Artık bu kana dur diyelim

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle;

Bugün çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdik. 8 anlaşma ve 1 mutabakat metni imzaladık. Uluslararası siyasi alanda müşterek ne yapabiliriz diye konuştuk. Maalesef ekonomik hedefimizi gerçekleştiremedik. Aramızdaki ticaret açığı çok fazla. Tabi burada yaptırımlar oldu vesaire, bu tabloyu ortaya çıkardı. Şimdi yeni dönemde çok daha farklı adımları birlikte atalım istiyoruz.

En pahalı doğalgazı İran'dan alıyoruz

İran'ın doğalgaz ihracatının yüzde 90'ını biz alıyoruz. Bu çok önemli bir rakam. Ama fiyat noktasında dünyanın en pahalı doğalgazını İran'dan alıyoruz. Bu fiyatı aşağı çekmiş olsak, çok daha farklı olacak. Şimdi ben bu gerçeği buradan söylemek durumundayım, dost ve kardeş ülke ile bu dayanışmayı yapamayacaksan kimle yapacağız?

Birbirimize seslendiğimizde duyacak konumdayız

Biz birbirimize seslendiğimizde, birbirimizi duyacak konumundayız. Eğer işi medeniyet, inanç, kadim değerler noktasında baktığımızda, bunları aşmamız lazım. İran'la aramızdaki kültürel turizmi çok daha yaygınlaştırmak isteriz. Biz göreve geldiğimizde Türkiye'ye gelen turist sayısı 13 milyondu, ama hamdolsun bugün 40 milyonu aşmış durumda. Sadece hava, kum ve deniz yeterli değil. Biz burada, inanç turizmini, kültür turizmini katıp bir çekim alanı oluşturduk.

Ekonomide İran ile Türkiye'nin yerli parası bizim alışveriş aracımız olsun. Ne dolar, ne avro baskısında kalalım.

Artık bu akan kana dur diyelim

Bölgesel sorunlara gelince, Irak meselesi. Aynı şekilde Suriye'de, şuana kadar 300 bin insan öldü. Ölen kim, Müslüman. Kim kimi öldürdü diye baktığımızda, ben mezhebe bakmıyorum. Beni ne Şia ilgilendirir, ne Sünni. Ben Müslüman diye bakıyorum. Bunu kabullenmek mümkün değil. Biz de bir araya gelip, artık bu kana dur demek zorundayız. Birbiriyle vuruşanları bir araya getirelim, bu savaşa son verelim. Rabbimizin de yardımıyla bir neticeye ulaşalım, dedik.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber