Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumlarda teftiş sistemi çağın gereklerine uyarlanarak, yenileniyor

Haber Giriş : 22 Şubat 2004 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı kurumlarda teftiş sistemi çağın gereklerine uyarlanarak, yenileniyor.

Pilot bölge uygulamasını yaparak olumlu sonuç alan bakanlık, yeni teftiş sistemini genele yaymak üzere bugün müfettişlere yönelik olarak bir hafta sürecek bir seminere start verdi. Yenilenen teftiş sistemine göre müfettişlerin takdir yetkisi yüzde yüzden yüzde 50'ye çekilerek, öğrenci, öğretmen, idareci ve velinin görüşleri dikkate alınarak, rapora yansıyacak.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca düzenlenen 'Performans Ölçme ve Değerlendirme' seminerine katıldı. İlköğretim ve bakanlık ortaöğretim müfettişlerinin hazır bulunduğu seminer öncesinde Teftiş Kurulu Başkanı Muzaffer Doğan, seminer hakkında slayt destekli bir brifing verdi.

Hükümetin Kamu Yönetimi Temel Yasası'na parelel ve hazırlık niteleği özelliği bulunan yeni sistemi anlatan Başkan Doğan, sistemin porformans değerlendirme esasına dayandığını ve pilot bölge çalışmalarına başlanarak, sonuçların alınmaya başlandığını söyledi. Teftiş Kurulu Başkanlığı'nın yeni sistemle ilgili olarak 'İlköğretimde Denetim ve Performans Değerlendirme Esasları' adı altında klavuzlar hazırladığını hatırlatan Doğan, pilot bölge uygulama çalışmalarında Hatay ilinde yapılan teftiş örnekleri hakkında bilgi verdi.

ÖĞRENCİ ÖĞRETMEN ÖĞRETMEN İDARECİ HAKKINDA NOT VERECEK

Teftiş esnasında öğrenci öğretmen, öğretmenin idareci, velinin de okul hakkında belirteceği görüşler, müfettiş için kriter oluşturup puanlama sistemiyle not verilecek. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müfettişlerin bilgilendirildiği seminerin açılış konuşmasını yaparak, yeni sistemi kendine özgü bir tanımla açıkladı. Çelik, yeni teftiş sistemiyle ilgili olarak "Teftişe yeni getirilen sistemde benim çıkardığım sonuç şu; 4T'li formülle ifade edilebilir. Önce bir yer ve sorun tesbit edilir, sonra burada proplemi, başarıyı veya başarısızlığı teşhis edeceğiz. Bunun bir tahlilini yapacağız. Ardından bunun tedbirini alacağız. Yeni getirilen performans ve değerlendirme sistemimizi önce tesbit, teşhis, tahlil ve tedbir olarak tanımlıyoruz. Bunu milli eğitim sistemimiz içinde sürdürüceğiz" dedi. Müfettişlerin öğretmenlere yöl gösterici kişiler olması gerektiğinin altını çizen Çelik, seminerle bilgilendirilen müfettişlere seslendi. Çelik, müfettişlerin, yöneticilerin ve öğretmenlerin eksiklerini tamamlamalarını sağlayıcı yöntem izlemelerini istedi.

"MÜFETTİŞLER DAVUL ZURNA EŞLİĞİNDE KARŞILANIYORLAR"

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, müfettişlerin gideceğinin günler, aylar öncesinde duyulduğunu, adeta davul-zurna eşliğinde karşılandıklarını söyledi. Çelik, yapılan teftişlerle ilgili olarak kimsenin birbirini kandırmaması gerektiğini vurgulayarak, bunun denetim olmayacağını, kimsenin kimseyi kandırmaması gerektiğinin altını çizdi. Çelik, denetimin özünün özeleştiri olduğunu belirterek, ayrıca müfettişlerin teftiş yaparken yöneticilerin ve öğretmenlerin değişime ve gelişime açık olup olmadığını, gelişmeleri takip edip etmediklerini de göz önünde bulundurmaları gerektiğini ifade etti. Çelik, konuşmasında kamu yönetimi reformunun şart olduğunu, bu çerçevede denetim mekanizmalarının yeniden yapılandırılması gerektiğinin önemini vurguladı. Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Başkent Öğretmenevi'nde düzenlenen seminerin ardından Ziraat Bankası Bankacılık Okulu'nun açılış törenlerine katıldı. Okulu gezerek yetkililerden bilgi alan Çelik, açılış öncesinde yaptığı konuşmada öğrencilere ekonomi tarihiyle ilgili mini bir ders verdi. Bakanlar Kurulu toplantısına katılacağını belirten Çelik, yaptığı kısa konuşmanın ardından ayrıldı.

Türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber