Yargıtay: Gizli tanık ifadesi tek başına delil değil

DİYARBAKIR'da gizli tanık ifadesiyle 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılan ve 2009'dan bu yana cezaevinde olan 24 yaşındaki Şiyar Dala, Yargıtay tarafından suçsuz bulunup tahliye edildi. Gizli tanık ifadesinin tek başına delil olamayacağı vurgulayan Yargıtay, 5 yıldan bu yana tutuklu bulunan Şiyar Dala'yı serbest bırakırken, dosyayı yeniden görüşen mahkeme sanığın beraatine karar verdi. Dala, hapis yattığı süre için 130 bin liralık tazminat davası açtı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 10 Nisan 2015 11:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Yargıtay: Gizli tanık ifadesi tek başına delil değil

Diyarbakır'da özel bir firmada işçi olarak çalışan Şiyar Dala, 2009 yılının Aralık ayında 4 ayrı molotof ve taşlı saldırı eylemine katıldığı yönünde gizli tanık ifadesi nedeniyle gözaltına alındı. Suçlamaları kabul etmeyen Dala mahkemece tutuklanırken, 2010 yılında özel yetkili 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'Terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek', 'İzinsiz patlayıcı madde bulundurmak', 'Etkin direnme', 'İzinsiz yapılan gösterilere silahla katılmak' ve 'Terör örgütü propagandası yapmaktan' 76 yıl hapis cezası istemiyle yargılanmaya başlandı.

'ANAHTAR' KOD ADLI GİZLİ TANIK İFADE VERDİ

İddianamede Şiyar Dala'nın, 'gizli tanık ifadelerine göre eylem ve saldırılara katıldığının tespit edildiği' belirtildi. Saldırıya uğrayan marketin yetkilisi A.S., "Saldırıyı yapan kişilerin hepsinin yüzü kapalıydı. Yüzleri görünmüyordu. Bu kişileri tekrar görsem tanıyamam" dedi. Polis tarafından ifadesi alınan 'Anahtar' kod adlı gizli tanık ise güvenlik kamerası görüntülerine yansıyan yüzü kapalı kişinin Şiyar Dala olduğunu söyleyerek, "Şiyar Dala'nın polis panzerine molotoflu ve taşlı saldırıda bulunduğunu gördüm. Gece 7 aracın yakılması, 4 bankanın ATM'sine ve PTT binasına molotof atılması olayında bulunduğunu da kendi aralarında konuşmalarında duydum. Yüzü kapalı şüpheliyi giydiği elbiselerinden tanıdım" diye ifade verdi.

14 YIL HAPİS CEZASI

2013 yılının Ekim ayında görülen son duruşmada savunma yapan Şiyar Dala, plastik pencere doğramacıda çalıştığını belirterek, "Sadece bir gizli tanık ifadesi ile yıllardır tutukluyum. Bu eylemlere katılmadım. Ben sabahtan akşama kadar çalışan biriyim. Suçlamayı reddediyorum" dedi. Davayı karara bağlayan mahkeme, Şiyar Dala'yı katıldığı iddia edilen eylemlerle ilgili olarak 14 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkemenin açıkladığı gerekçeli kararda, Dala'nın 3 bankanın ATM'sine ve PTT binasına molotof atılması eylemlerine katıldığının gizli tanık tarafından duyulduğu belirtildi.

Gerekçeli kararda, sanığın söz konusu eylemlere katıldığına dair kamu davası açmaya yeterli delil elde edilemediği, ancak daha önce yakalanan kişilerin verdiği ifadeler, gizli tanık ifadeleri ve olaylara dair görüntülerde sanığın değişik tarihlerde çeşitli eylemlere katıldığının tespit edildiği belirtildi.

YARGITAY: GİZLİ TANIK İFADESİ TEK BAŞINA DELİL OLAMAZ

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından Şiyar Dala'nın avukatı Sidar Demiroğlu dosyayı Yargıtay'a taşıdı. Temyiz başvurusu yapan Demiroğlu, müvekkilinin 5 yıldan bu yana sadece bir gizli tanığın ifadesi ile tutuklu olduğunu belirterek, kararın bozulmasını istedi.

Dosyayı görüşen Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi 26 Eylül 2014 tarihli kararında Şiyar Dala hakkında verilen hapis cezası kararının bozulmasına hükmeden Yargıtay, 5726 sayılı Tanık Koruma Kanunu'nun 9'uncu maddesine atıf yaptı. Yargıtay 9'uncu Ceza Dairesi kararında, gizli tanık ifadesinin tek başına hükme esas teşkil etmeyeceği vurgulandı. Bu karar üzerine Şiyar Dala tahliye edildi.

5 YIL HAPİS YATTIKTAN SONRA BERAAT

Yargıtay'ın bozma ilamının ardından özel yetkili Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nin kapatılması nedeniyle Şiyar Dala'nın yeniden yargılanması 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı. Usul ve yasaya uygun bulunan Yargıtay bozma ilamına uyulduğunu belirten mahkeme, sanık Şiyar Dala'nın iddia olunan tüm suçlardan beraatine karar verdi.

TAZMİNAT DAVASI AÇTI

5 yıl tutuklu kalan Şiyar Dala beraat ettikten sonra Maliye Hazinesi aleyhine tazminat davası açtı. Dala'nın avukatı aracılığı ile yaptığı başvuruda maddi ve manevi olarak 130 bin lira tazminat talep edildi.

Emekli bir babanın 6 çocuğundan 5'incisi olan Şiyar Dala 5 yıl Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde yattığını belirterek şunları söyledi:

"19 yaşında cezaevine girdim, 24 yaşında çıktım. Dosyamda gizli tanık ifadesi dışında hiç bir delil yoktu. 5 yıl boşu boşuna cezaevinde yattım. Her duruşmada masum olduğumu, eylemlere katılmadığımı söyledim. Ancak mahkeme yine de bana ceza verdi. Adaletin geç de olsa tecelli ettiğine sevindim. Ancak gençliğimin en güzel yılları bir hiç uğruna cezaevinde geçti."

Felat BOZARSLAN / DİYARBAKIR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber