TKDK'da 30 uzman 14 yönetici görevden alındı

Paralel Yapı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) adeta çöreklenmiş. Ödeneklerin hiç edildiği kurumda 30'un üzerinde uzman, 14 yönetici görevden alındı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Nisan 2015 08:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TKDK'da 30 uzman 14 yönetici görevden alındı

Paralel örgütün Türkiye'nin en önemli hibe kuruluşu olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nda (TKDK) ciddi bir yapılanma içerisine girdiği ortaya çıktı. Son 6 aylık dönemde hakkında soruşturma açılan 30'un üzerinde uzman ve 14 yönetici görevden alındı. Özellikle paralel yapının Ege ayağını yürüten Manisa TKDK eski koordinatörü Ahmet I. ve ekibine yönelik iki gün önce polisin başlattığı operasyonda usulsüz harcamalardan, devletin parasıyla düzenlenen ABD seyahatlerine ve personele yapılan "paralel mobbinge" kadar pek çok iddia soruşturma dosyasına girdi.

"CEMAATE GİR" BASKISI!

SABAH, hibe desteklerinde Türkiye'nin AB'ye açılan kapısı olan TKDK'da yuvalanan paralel örgütün faaliyetleriyle ilgili çarpıcı detaylara ulaştı. Manisa, Yozgat, Mersin, Denizli, Çankırı, Karaman, Kars, Ordu ile Ankara'da bulunan yöneticilerin büyük bölümünün paralel yapıyla önemli bağlarının olduğu tespit edildi. Söz konusu yöneticiler, kurumda görevde bulundukları sürede sadece kendi adamlarını göreve getirdi. Diğer personele de cemaate girmeleri, cemaatin vakıf ve derneklerine üye olmaları, sohbetlere katılmaları yönünde baskı uyguladı. Özellikle Manisa'da kurum koordinatörlüğünü yürüten Ahmet I. hakkında TKDK pek çok soruşturma açarken, bu kişi iki defa da görevden alındı. İddialara göre, Ahmet I.'nın kurumda yaptığı pek çok usulsüz harcama bulunuyor. Harcamalar arasında devletin parasıyla ABD'ye yapılan seyahatler, paralel yapıya mensup personelin farklı görevlendirmelerle daha yüksek harcırah almasının sağlanması gibi iddialar da yer alıyor. Kurum personeli de bu kişiden "paralel yapı propagandası ve mobbing" gördüğüne dair şikayette bulundu. Daha önce paralel yapının eğitim kurumları ve derneklerinde de görev aldığı öğrenilen Ahmet I. ve ekibi hakkında TKDK'nın yaptığı ihbar üzerine polis iki gün önce operasyon düzenledi. Aynı şekilde Mersin İl Koordinatörlüğü'nde de benzer iddialar ve paralel mobbing soruşturmaya konu oldu.



OTEL HİBESİYLE YURT

TKDK, daha önce hibe alıp sonradan amacına uygun kullanılmadığını tespit ettiği 4 projeyle ilgili de "geri alım" sürecini başlattı. Bu çerçevede kırsal kalkınma kapsamında Yozgat'ta otel yapımı için 400 bin lira hibe verilen bir projede otel yerine "cemaate yurt yapıldığı" belirlendi. Kurum, ödediği parayı geri istedi ve projeyi iptal etti. Bu tip işlemlerin eski kurum koordinatörlerinin de bilgisi dahilinde ilerlediğinden şüpheleniliyor. Kalan 3 projenin ise henüz ödemelerinin yapılmadığı ve proje sürecinin kurum tarafından iptal edildiği öğrenildi.

"MÜCADELE EDECEĞİZ"

SABAH'ın iddialarla ilgili ulaştığı TKDK Başkanı Ali Recep Nazlı, "6 ay önce göreve geldim. İlk günden beri bu yapıyla mücadele ediyorum. TKDK, Türkiye'nin marka kurumudur. AB'nin akredite ettiği bir kurum. Bu tip yanlış işlere asla müsaade etmeyiz. Paralel yapıyla mücadelemiz sonuna kadar sürecek" dedi.

"HİBELERDE SIKINTI YOK"

TKDK olarak soruşturma sürecini yakından takip ettiklerini belirten Nazlı, AB tarafından da denetlenen, pek çok onay merciinden geçen hibelerde hiçbir problem yaşanmadığını, iddiaların kurumla değil, tamamen kişilerin faaliyetleriyle ilgili olduğunu vurguladı. Nazlı, "söz konusu yapıyla ilgili kişilerin bizimle herhangi bir ilişiği kalmamıştır. Süreç adli mercilerde ilerlemektedir. TKDK'da bu tarz faaliyetlere asla izin vermeyiz" diye konuştu.

TKDK 2.2 MİLYAR LİRA HİBE ALDI

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği'nin birlikte finanse ettiği "Kırsal Kalkınma Programı" kapsamında uygulanacak yatırımlara destek vermekte. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (2006-2014) kapsamında bitkisel ürün işleme ve paketleme, hayvansal ürün işleme ve paketleme, tarımsal ürün depolama, soğuk hava deposu, alternatif enerjili sera, su ürünleri işleme ve paketleme, hayvan orijinli gübre işleme ve paketleme, koyun, keçi, manda yatırımları, alternatif enerji üretimi ve basınçlı sulama alanlarındaki projelere toplam 2.2 milyar lira hibe ödendi.

İŞTE O İDDİALAR

Kurumun parasıyla ABD turu

Personele "paralel mobbing"!

Cemaatin derneklerine üye olun baskısı

Paralel personele bol keseden harcırah!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber